Babák napszemüvegben?

Néhány éve még csupán funkciótlan divatkelléknek tűnhetett, mára azonban valóban komoly egészségmegőrző szerepe van a napszemüvegnek. Talán eszünkbe sem jut, de kisbabánknak nem csupán a bőre, de a szeme is védtelen a káros UV sugarakkal szemben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. július 01. czefernek.lena

Néhány éve még csupán felesleges divatkellék volt, mára azonban komoly egészségmegőrző szerepe van a napszemüvegnek. Talán eszünkbe sem jut, de kisbabánknak nem csupán a bőre, de a szeme is védtelen a káros UV sugarakkal szemben.


Nem csupán kisgyermekünk bőrét, de szemét is védeni kell a káros napsugárzással szemben. Az első és legfontosabb dolog, amire érdemes odafigyelni, az a szem körüli érzékeny bőrfelület, amely ugyanúgy le tud égni, mint a test bármely más része, így aztán a naptej használata ott is elengedhetetlen.

A szemlencsére az UV A és UV B sugárzás is káros hatással van, noha a szem természetes módon védekezik ezekkel a veszélyekkel szemben, mikor az erős fény hatására beszűkül a pupilla. Az elsődleges veszély a szürkehályog kialakulása, ami – ugyan évek alatt alakul csak ki – de mégis nagyon fontos beszélni róla.

Míg a bőrt fenyegető káros napsugarak 11 és 3 óra között érkeznek a földre, a szem esetében ez az időintervallum jóval hosszabb, ugyanis a felkelő illetve lemenő nap fénye direktbe világítja szemünket, míg délben éppenhogy nem tudunk belenézni a napba.

Nagyon magas fényerősség esetén a szórt fény is veszélyes lehet, nem csupán kellemetlen, de hatása a direkt fénnyel megegyező, így ilyen esetben is óvni kell szemünket a káros sugaraktól. Vízfelület közelében szintén fontos figyelnünk rá, hogy a visszaverődő sugarak ugyanúgy érnek bennünket, mint a közvetlen napfény.

Az UV sugarak látens módon, 10-20 évig roncsolják a szemet és fejtik ki hatásukat, így –noha közvetlen, azonnali hatás nem érzékelhető – mégis nagyon óvatosnak kell lennünk a nyári időszakban. Figyeljünk arra, hogy milyen körülmények között visszük sétálni, vízpartra a kicsit. Mindig gondoskodjunk megfelelő védelemről, a babakocsit toljuk a sugarakkal ellentétes irányban, ne ódzkodjunk a gyerekeknek készült napszemüvegektől, és bátran használjunk manapság amúgy is divatos babasapkákat!

Fotó: Flickr/Conor Keller