Babó: ahol nincs különbség ép és sérült gyermek között

Sérült és ép gyerekek játszhatnak, tanulhatnak és fejlődhetnek együtt a most márciusban nyílt BABÓ Fejlesztőközpontban. A kezdeményezés ereje abban rejlik, hogy egy kiscsoportban a gyerekek mindig a legjobbat utánozva fejlődnek, így az ép gyerekek nagy segítséget nyújthatnak sérült társaiknak.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. március 20. bencze.aron

Sérült és ép gyerekek játszhatnak, tanulhatnak és fejlődhetnek együtt a most márciusban nyílt BABÓ Fejlesztőközpontban. A kezdeményezés ereje abban rejlik, hogy egy kiscsoportban a gyerekek mindig a legjobbat utánozva fejlődnek, így az ép gyerekek nagy segítséget nyújthatnak sérült társaiknak.


Az integrált fejlesztés hazánkban eddig egyáltalán nem kapott hangsúlyt – mutatott rá a beruházás egyediségére Nagy Réka pedagógiai vezető. Mint megtudtuk, tudatos és sikeres intézményi keretek között Magyarországon eddig a Pető Intézet egyik csoportjában találkozhattunk integrált fejlesztéssel. Ott a sérült ikerpárok ép testvéreikkel együtt járhatnak óvodába, fejlesztésre. A BABÓ Fejlesztőközpont születéstől 14 éves korig fogad ép és sérült gyermekeket. Számos fejlődési zavar és szindróma mellett agyi fejlődési rendellenességgel, vagy éppen mozgáskoordinációs zavarokkal küzdő gyermekek jelentkezésére is felkészültek. 

Speciális szakmai csapat, speciális programok

A központ gárdája kifejezetten színes: konduktorok, tanítók, óvodapedagógus, kutyaterápiás szakemberek, gyógypedagógus, komplex rehabilitációs és GMP-diagnosztikával foglalkozó szakemberek is megtalálhatóak. Nagy Réka kitért arra is, hogy a Babó ötvözi a különböző pedagógiai elvek, módszerek előnyös sajátosságait, ezért a központ eszközparkját is ezen szemléletnek megfelelően alakították ki. A Pető-módszer konduktív pedagógiai eszközei mellett az Ayres és Bobath terápiás fejlesztőeszközök, a Delacato-módszerhez, a korai fejlesztéshez és a Sindelar terápiához szükséges kellékek egyaránt rendelkezésre állnak.   

A Babóban saját fejlesztésű módszerekkel is találkozhatunk. Az úgynevezett Bari-Ball gimnasztikai labdák használatával, ritmikus, hintázó mozgások segítségével válaszreakciók kidolgozására késztetik a gyermekek idegrendszerét. Másik saját módszer a Csengő-Babongó zenés foglalkozás, ahol a Kodály és a Pető módszer alapjait ötvözve, játékosan fejleszti a gyermekeket a játék és a zene nyelvén.

Könnyen elérhető

A BABÓ Fejlesztőközpont a XIII. kerületben, a Dráva utcában található. Autóval és tömegközlekedéssel is egyszerűen megközelíthető kisgyermekkel, babakocsival, sérült gyermekkel is. A foglalkozásokat egyéni, páros, mikrocsoportos és nagycsoportos fejlesztés keretein belül valósítják meg – avatott be a gyakorlati részletekbe a pedagógiai vezető, kiemelve: minden foglalkozás után írásban is átnyújtják a szülőnek a foglalkozások leírását, a fejlesztési tervet, és egy otthoni feladatokat, játékokat tartalmazó dokumentumot is. Három hetes fejlesztési ciklusonként szakembereik esetkonferenciát tartanak, ahol egyeztetik az eddig elért eredményeket, és kitűzik a következő három hétre az elérendő célokat.

A Babó Fejlesztőközpont a nyitás óta eltelt három hétben tapasztalt érdeklődés mértékével elégedett. Nagy Réka elmondása szerint a 3 hónapostól egészen az iskolás korig minden korosztályból jöttek érdeklődők és sokan vásároltak már bérletet. A kisebbeknél a mozgásfejlesztés, a nagyobbaknál pedig elsősorban a bábterápiás és finommotorika fejlesztőprogramok iránt nagyobb az érdeklődés, de sokan érdeklődnek a különböző képességdiagnosztikai vizsgálatok után is.