Besárgult a csecsemő! – Mit tegyek?!

Csak semmi pánik! Amennyiben újszülöttünkön sárgaságra utaló jeleket vélünk felfedezni, maradjunk nyugodtak. A jelenség a kisdedek 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál életük első hétben enyhe sárgaságot tapasztalhatunk. A kiváltó okok élettani eredetűek, a csecsemő fokozott vérlebontására és a sárga festékanyag kiürítésére vezethetőek vissza.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 30. bencze.aron

Csak semmi pánik! Amennyiben újszülöttünkön sárgaságra utaló jeleket vélünk felfedezni, maradjunk nyugodtak. A jelenség a kisdedek 60 százalékánál, a koraszülöttek 80 százalékánál életük első hétben enyhe sárgaságot tapasztalhatunk. A kiváltó okok élettani eredetűek, a csecsemő fokozott vérlebontására és a sárga festékanyag kiürítésére vezethetőek vissza.


A sárgaság nevét arról kapta, hogy a bőr színe sárgássá színeződik a szervezetben felhalmozódott indirekt bilirubin miatt. Ezt a betegséget normális esetben is a máj egyik enzimjének éretlensége, valamint a vörösvértestek fokozott szétesése okozhatja az első életnapokban. De kiváltó oka lehet a vércsoport összeférhetetlenség is, valamint fertőzések tünete.

Egyes esetekben az anyatej vált ki sárgaságra utaló tünetet. Erről csak akkor bizonyosodhatunk meg, ha minden más sárgaságot kiváltó okot alapos és körültekintő vizsgálatokkal kizártunk. Ezekben az esetekben, amikor más okot nem tudnak, pár napra abba hagyatják a szoptatást, vagy más anyától származó női tejet adnak a babának. Általában a tünetek 1-2 nap alatt csökkenek, vagy megszűnnek. Még ekkor sem kell a szoptatást abbahagyni, mert ez az állapot nem kóros és nem ártunk vele a picinek.

Kiváltó okok és a konkrét terápia

A bilirubin a vörösvértestek piros festékanyagának, a hemoglobinnak a lebomlási terméke. Magzati korban a vörösvértestek más típusú hemoglobint tartalmaznak, mint a méhen kívüli életben, mivel a magzat az anyaméhben nem lélegzik, csak az anyai vér oxigénjét tudja felhasználni. A magzati vérfesték az adott körülmények között jobban köti az oxigént, és könnyebben adja át azt a szöveteknek. Ez a megszületés után már nem előnyös, az újszülöttnek felnőtt típusú vérfestékre van szüksége. Így a régi vörösvértestek elpusztulnak, helyükre új, felnőtt típusú hemoglobint tartalmazó vörösvértestek termelődnek.

A sárgaság egy része kezelést nem igényel, magától rendeződik. Amennyiben a bilirubin elér egy szintet, akkor azonban szükséges megkezdeni a kezelését. Elsősorban a szájon át táplálást kell előtérbe helyezni, ugyanis eredményeképpen a bilirubin széklettel való távozását segítjük elő. Ehhez az aluszékony babát különböző trükkökhöz folyamodva ébresztgetni kell és rábírni arra, hogy egyen. Ritkán találkozhatunk azzal, hogy az anyatejes táplálás fokozza a sárgaságot. Ilyen esetben pár napig tápszeres táplálásra szükséges áttérni, de utána vissza lehet térni az anyatejes tápláláshoz.

 A terápia másik része a fénykezelés (fototerápia). Ez azt jelenti, hogy a babákat kék fényű lámpával világítják meg. Itt a kék fénynek azt a hatását használják ki, melynek segítségével a bilirubin vízoldékony formává alakul át és így könnyen kiürül a széklettel és a vizelettel a szervezetből.

 A kékfény-kezelés során a szemet gondosan letakarják, hogy a kék lámpa ne károsítsa. A fénykezelés során az újszülött folyadékot veszít, ezt a forszírozott szájon át táplálás mellett sokszor infúziós kezeléssel is pótolni szükséges.

Mit tehetünk, ha nincs javulás?

Amennyiben ez a kezelés nem segít, vércserére is szükség lehet. Ekkor a baba vérét 10-20 ml-es adagokban felnőtt típusú hemoglobint tartalmazó vörösvértestekre és normális bilirubintartalmú vérsavóra cserélik. Ha az újszülöttben valamilyen fertőzés igazolódik, antibiotikus kezelést kezdenek. A májban levő epeutak elzártsága pedig sebészi beavatkozást tesz szükségessé.