Botrány a klinikákon: abortusz a magzat neme miatt + VIDEÓ

A brit The Daily Telegraph napilap tényfeltáró riporterei rejtett kamerákkal derítették fel, hogy egyes angol klinikákon el lehet intézni a terhességmegszakítást, ha a születendő gyermek neme nem felel meg a várandós anyának.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 25. bencze.aron

A brit The Daily Telegraph napilap tényfeltáró riporterei rejtett kamerákkal derítették fel, hogy egyes angol klinikákon el lehet intézni a terhességmegszakítást, ha a születendő gyermek neme nem felel meg a várandós anyának.


A brit egészségügyi hatóságok sürgős vizsgálatot indítanak a felderített terhességmegszakítások ügyében, ugyanis Angliában és Walesben csak egészségügyi okból lehet kérni abortuszt, a magzat nemével nem indokolható a kérelem.

A technika fejlődésének hála, ma már vérvizsgálattal is előre megállapítható a születendő gyermek neme. Egyes, főleg ázsiai bevándorlók inkább szülnének fiúkat,mint lányokat, és a magukat páciensnek álcázó, rejtett kamerával felszerelt riporterek az ország különböző részein járva, három klinikán állapították meg, hogy a tiltott abortusz könnyen elintézhető.

“Nem is kérdezek semmit” – mondja megértően egy lefilmezett manchesteri nőgyógyász szakorvosnő, aki maga is ázsiai származású, veszi a telefont és egy magánkórházba irányítja abortuszra a terhes anyát, akinek ott majd természetesen fizetnie kell a beavatkozásért. A videókat a brit lap honlapján meg lehet tekinteni.

Angliában a huszonnegyedik hétig megszakítható a terhesség, de nem olyan indoklással, hogy a szülőknek nem felel meg a magzat neme. A legutóbbi statisztika szerint az országban 190 ezer abortusz volt, nyolc százalékkal több, mint az előző évben.

Az Európai Unió javasolja, hogy ne mondják meg előre a terhes anyáknak, hogy fiút vagy lányt fognak szülni, de a szülők magánvizsgálat útján ezt mindenképp meg tudják állapíttatni. Annak azonban elejét akarják venni a brit egészségügyi hatóságok, hogy nem kívánt nemű magzatukat brit anyák elvetethessék.

A brit egészségügyi minisztérium csütörtökön bejelentette, hogy vizsgálatot indított a The Daily Telegraph riportja nyomán. Andrew Lansley egészségügyi miniszter a BBC-nek nyilatkozva “törvénysértőnek és morális szempontból elfogadhatatlannak” nevezte a lap által feltárt gyakorlatot.