Burokrepesztés: hasznos vagy ártalmas?

Gyakran előfordul, hogy burokrepesztésre már a felvételi vizsgálatkor, szinte rutinszerűen sor kerül abból a megfontolásból, hogy így felgyorsul a folyamat, és mindenki hamarabb túl lesz az egészen. Tényleg így van?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 17. szabo.daniel

Gyakran előfordul, hogy burokrepesztésre már a felvételi vizsgálatkor, szinte rutinszerűen sor kerül abból a megfontolásból, hogy így felgyorsul a folyamat, és mindenki hamarabb túl lesz az egészen. Tényleg így van?


A fő gond az, hogy a burokrepesztést nem lehet meg nem történtté tenni, és adott esetben komoly hátrányai is lehetnek:

1. “Ketyeg az óra”, fokozódik a fertőzés veszélye, amit a gyakori belső vizsgálatok tovább fokoznak. Ha a burokrepesztés után a vártnál lassabban halad a szülés, bizonyos idő után antibiotikumot kell adni a kismamának.

2. Ha kevéssé érett méhszájnál repesztik a burkot, elképzelhető, hogy az oxitocin-infúzió megfelelő erősségű fájásokat kelt ugyan, de a méhszáj nem tágul kellőképpen, és a magzat feje nem halad előre a szülőcsatornában.

3. A kismama közben szenved, méghozzá nem is kicsit, hiszen a méhizomzat rendszeresen és erőteljesen összehúzódik. Ha szerencséje van, sétálhat, labdán ülve próbálkozhat a fájdalom enyhítésével, de előfordulhat, hogy az infúzió és a magzati szívhang és fájáserősség vizsgálata (CTG) miatt folyamatos fekvésre kényszerül. Az orvos és a szülésznő a méhszáj kézi tágításával próbál “rásegíteni”, ám rendkívül fájdalmas műveletről van szó, amely nem is hozza meg mindig a kívánt eredményt.

4. A magzat egy ideig állja a méhösszehúzódások rohamát, de az idő előrehaladtával egyre rosszabbul fogadhatja a fokozódó szorítást, amely még milliméternyi előrehaladást sem eredményez. A CTG mind gyakrabban jelzi, hogy a baba szívhangjai a rövidke fájásszünetekben sem állnak vissza a normális értékekre. A következő lépés ebben a helyzetben a császármetszés.

Talán elkerülhető lett volna mindez, ha nem kerül sor a felesleges, ebben a helyzetben kártékony beavatkozásra, a burokrepesztésre. Lehet, hogy a szülés csak két-három nap elteltével, és éppen hajnali egykor indult volna meg magától, kellően erőteljes fájásokkal, noha elképzelhető, hogy a méhszáj már egy hete kétujjnyira nyitva volt. Éppen ezért nagyon fontos, hogy kétséges helyzetben megfontolt döntés szülessen arról, megrepesztik-e a burkot vagy nem, illetve hogy pontosan mikor kerül sor erre a műveletre.