Csak két pohár tej ajánlott egy nap

A kisgyermekek számára a tej rendkívül fontos D-vitamin- és kalciumforrás, azonban napi két pohárnál többet ne igyanak belőle - javasolják kanadai kutatók. A napi fél litert meghaladó mennyiség kedvezőtlenül befolyásolhatja szervezetük vasháztartását.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. december 20. czefernek.lena

A kisgyermekek számára a tej rendkívül fontos D-vitamin- és kalciumforrás, azonban napi két pohárnál többet ne igyanak belőle – javasolják kanadai kutatók. A napi fél litert meghaladó mennyiség kedvezőtlenül befolyásolhatja szervezetük vasháztartását.


Bár a tej fontos vitamin- és ásványi anyag-forrás, nem célszerű túlzásba vinni fogyasztását, főleg kisgyermekek esetében – állapították meg kanadai kutatók. A torontói St. Michael Kórház szakorvosai legújabb kutatásukban arra az eredményre jutottak, hogy a napi fél litert meghaladó tehéntej-bevitel 2 és 5 éves kor közötti gyermekeknél csökkenti a szervezetben elraktározott vas mennyiségét, ezáltal növeli a vérszegénység kialakulásának kockázatát.

A kutatók 1300 óvodás korú gyermeknél vizsgálták a tejivási szokások és a vas-, illetve D-vitamin-szint közti összefüggést.