Cselédnek érzed magad? Nyerj egy kis plusz időt!

Sok olyan dolog van, amit a nők szeretnek halogatni. Ilyen például a takarítás, mosógép-kipakolás, vasalás, mosogatás, porszívózás, ablaktisztítás, de bármelyik házimunkát ide lehet sorolni. Pedig annyi mindent lehetne csinálni ezek helyett, nem?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 13. szabo.daniel

Sok olyan dolog van, amit a nők szeretnek halogatni. Ilyen például a takarítás, mosógép-kipakolás, vasalás, mosogatás, porszívózás, ablaktisztítás, de bármelyik házimunkát ide lehet sorolni. Pedig annyi mindent lehetne csinálni ezek helyett, nem?


Mert hét közben a nő korán kel, reggelit csinál, ha van gyerek, azt bölcsibe/oviba/suliba leadja, ha nincs, leviszi a kutyát sétálni, munkába rohan, onnan gyerekért vágtat, bevásárol, főz, tanul, játszóterezik, fürdet, altat, majd maga is elájul, hogy aztán másnap kezdődjön az egész elölről. Egész hétvégéig… ami szintén nem a pihenésről szól.

Mert hétvégén, bár megkezdődhetne ugyan a jól megérdemelt pihenés, de ismét csak a házimunka jön (amire ugye, hét közben nem maradt idő), és a lelkiismeret-furdalás. Ilyenkor döbben rá az ember, hogy meg kellene látogatni a nagyit, akivel hetek óta csak telefonon tartja a kapcsolatot; kéne a gyerekkel is valami közös program, nem ártana a barátokkal is lógni egy kicsit, és lenne még megannyi dolog, amire hétköznap egyszerűen képtelenség időt szakítani.

„Persze, jöhet bárki a hülye »Arra van időd, amire szeretnéd!«-dumával, de akinek rendes munkahelye van, és ne adj’ Isten még párkapcsolatban is él, illetve sportol, soha az életben nem fog tudni hétköznap beülni a közeli cukiba a csajokkal dumcsizni, és a nyolcvan éves nagyit sem fogja sűrűbben látni. Mert ugye, ezek nem harminc perces elfoglaltságok… Annak mi értelme lenne?” – teszi fel a kérdést A.

Amikor meg azon gondolkozunk, hogy miként lehetne időt nyerni, mindig az a vége, hogy a pénztárcába kell nyúlni – ráadásul elég mélyen.

A kiadások
Ezt leginkább három csoportba tudnám sorolni: állandó, változó és váratlan költségek. Az állandóba tartoznak nyilván a csekkek, a hiteltörlesztés, és minden egyéb olyan, amit kötelező befizetni. Változó lehet, amire nem havi rendszerességgel szokott költeni, de sosem marad ki a költségvetésből: buli, élelmiszer, ital, vásárlás. A váratlanba meg minden olyan beletartozik, amire nem számít az ember, és valljuk be, ilyen is minden hónapban akad… Próbáljunk azért rendet vinni a káoszba: számolja ki és tegye félre a fix kiadásokra szükséges pénzt, majd a maradékból különítsen el egy összeget a változó tételek fedezésére (amit lehetőség szerint ne lépjen túl), végül tegyen félre valamennyit a váratlan dolgokra is.

Így nyerjen időt, hogy ne érezze magát cselédnek
Ha az így kiszámolt pénzekből nem marad már olyan luxusra, mint amilyen a bejárónő, takarítónő, bébiszitter, húzza meg a változó kiadásokat. Higgye el megéri! „Elképzelni sem tudom mi lenne velem a takeszem nélkül!” – mondja M. „Hetente egyszer jön, rendbe teszi a szaladó lakásomat; kivasal, ha úgy tartja kedve; főz is és vigyáz a kutyára is, ha elutazom – persze ezt plusz pénzért. Annyira beépült már az életembe, hogy soha nem tudnék megválni tőle, és ezért természetesen honorálom is, és családtagként kezelem! A helyzet az, hogy nem szórom két kézzel a pénzt, nem élek nagy lábon, és nem keresek őrült nagy összegeket sem, de erről a »luxusról« nem mondhatok le! Inkább eszem kenyeret és iszom csapvizet, de a takesz marad! ” Egy, a gyerekét egyedül nevelő, épp gyesen lévő anyuka is hasonlóképpen gondolkozik: „takkernénim körülbelül tíz éve van, és gyeses kismama ide, gyereket egyedül nevelő anya oda, inkább dolgozom éjszaka, minthogy megváljak tőle”.