De hiszen én fürdetem a babát

Gyakran találkoznak az orvosok a fent említett, pánikszerű kijelentéssel, amikor koszmóval "diagnosztizálnak" egy gyereket. A betegségnek a higiéniához alapvetően nincs köze, viszont a legtöbb csecsemő átesik rajta.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 01. szabo.daniel

Gyakran találkoznak az orvosok a fent említett, pánikszerű kijelentéssel, amikor koszmóval “diagnosztizálnak” egy gyereket. A betegségnek a higiéniához alapvetően nincs köze, viszont a legtöbb csecsemő átesik rajta.


A dermatitis seborrhoides (seborrhoeás bőrgyulladás) leggyakoribb, egyben pedig a legenyhébb megnyílvánulása a koszmó. Általában a baba három hónapos koráig már észlelhetőek a tünetek, ami fokozott faggyúelválasztás, korpa és gyulladt pír formájában jelentkezik a hajas fejbőrön. A fejtetőn, de olykor a szemöldökön is kialakulhat az ezzel összefüggő sárgás, zsíros, részben tapadós, pikkelyes lerakódás, mely gyakran hámlik is, ezért dörzsöléssel a legtöbbször lekaparható.

A koszmó önmagában, vagy bőrbetegséghez társulva is előfordul, de oka leginkább a hajlam. A statisztikák szerint mesterségesen táplált babáknál gyakrabban fordul elő, mint az anyatejes csecsemőkön, de az orvosok nem javasolják a drasztikus étrend változtatást, maximum pár hetes, zsírszegény diétát szoktak ajánlani.

A gyermekorvosok egyetértenek abban, hogy heti egy-két, maximum három hajmosás elegendő egy csecsemőnek, lehetőleg vegyszermentes, gyógynövényes samponnal, ami nem irritálja sem a fejbőrt, sem a kicsi szemét. Megelőző jelleggel célszerű lehet erősebb sörtéjű kefével végigdörzsölni a baba fejét, mely vérbőséget okoz, így teremtve egészséges flórát a fejbőrön.

A már kialakult koszmót különböző hámlasztó módszerekkel kezelték már a régi időkben is. Ez kezdetben napraforgó olajas pakolást jelentett, ami viszont csúnyán képes volt beleragadni a pici hajába, lemosása pedig szintén nem volt egyszerű. Manapság azonban már kaphatóak a gyógyszertárakban kimondottan a koszmó kezelésére alkalmas, bababarát olajak. Ezeket a kicsi fejbőrébe masszírozva fél-egy órán keresztül hagyni kell hatni, majd finom mozdulatokkal eltávolítható a lerakódás.

Ha nagyon makacs tünetekkel találkozunk, vagy előfordult a családban ekcéma, akkor érdemes bőrgyógyászhoz fordulni, legfeljebb megnyugtat, hogy nincs semmi baja a gyereknek, pláne nem koszos, csupán koszmója van.