Dől a vérem, jaj, mit tegyek?

Mit csinált az égéssel, mielőtt bejött az ügyelete?- kérdezi tőlem a hatvanas orvos, és a másodfokú égési sérültek önbizalmával adott válaszomra tudom meg, szinte senki nincs tisztában a legalapvetőbb konyhai balesetek, sérülések ellátásával. Kenik a tejfölt, elszíjjazzák a felkart, vagy ráhívják a mentősöket egy levágott körömre.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. július 26. czefernek.lena

Mit csinált az égéssel, mielőtt bejött az ügyelete?- kérdezi tőlem a hatvanas orvos, és a másodfokú égési sérültek önbizalmával adott válaszomra tudom meg, szinte senki nincs tisztában a legalapvetőbb konyhai balesetek, sérülések ellátásával. Kenik a tejfölt, elszíjjazzák a felkart, vagy ráhívják a mentősöket egy levágott körömre. Skorcov Tamás ex-mentőápolót kérdeztük a sokunknak nyilvánvaló, de mégsem eléggé közismert tényekről.


Táfelspicc: Mennyi ideig kell hűteni egy égési sérülést?

Skorcov Tamás: 10-15 fokos vízzel -ez a hideg csapvíz hőmérséklete – szokták az égési sérüléseket kezelni, amit 20-30 percig lehet rá folyatni, a lényeg hogy hűtsűk, ne kihűtsűk, mert az se tesz jót ha valaki nagy felületen megég és órákig hideg vízben ültetjük.

T: Ha valaki megég, először hűteni kell a sebet, vagy rögtön berohanni a kórházba?

ST: A kórházba rohanni rögtön, ez nem tűnik reálisnak, hiszen ahhoz pont a kórház mellett kellene lenni, ezért a ruhát azonnal le kell szedni a sérültről, akkor is ha már beleégett a húsba, és rögtön hűteni, majd mentőt hívni, vagy elindulni a kórházba. A sérülésre szállításhoz is egy benedvesített lepedőt/ruhát kell rakni, olyat mint a priznic, úgy képzelhetik el a legjobban. Aki nagy testfelületen megég sokkos állapotban is lehet, de a konyhai balesetekre nem ez a jellemző, azok általában legfeljebb másodfokúak és kéz-karsérülések, ettől függetlenül érdemes folyadékkal itatni őket.

T: Van különbség a végeredményben, hogy milyen anyaggal égetem meg magam?

ST: A forró olaj zsír nagyobb károkat okoz, mert beleég a bőrbe, nehezebb eltávolítani, tovább roncsol, míg a víz elpárolog rögtön, nem marad a bőrön.

T: Az égési sérülésekkel kapcsolatban beégett házipraktikák butaságok?

ST: Semmilyen kenőcsöt nem szabad égett sebre rakni, se tejfölt, se hamut, se gyógyszertári krémeket, akkor se, ha a gyógyszerész ajánlja. Se a frissre, se a gyógyulóra. Jóddal átitatott géz, vagy legfeljebb a watergel, amit használjanak, utóbbit a mentősök alkalmazzák, de azt nem biztos hogy megkapod a patikában.