Ég a gyomrod?

Egyes felmérések szerint a várandós kismamák csaknem felénél jelentkeznek az úgynevezett gyomorégés tünetei. A kellemetlen probléma ellen többféle módon védekezhetünk, nem pusztán gyógyszerekkel.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 21. szabo.daniel

Egyes felmérések szerint a várandós kismamák csaknem felénél jelentkeznek az úgynevezett gyomorégés tünetei. A kellemetlen probléma ellen többféle módon védekezhetünk, nem pusztán gyógyszerekkel.


Főként a várandósság második és harmadik trimeszterében jellemző probléma a gyomorégés. Okozója, hogy a gyomor és a nyelőcső közötti záróizom nem képes megfelelően zárni, ezért a savas tartalom a nyelőcső alsó részébe jut, így folyamatosan irritál.

A kilencedik hónaphoz közeledve a probléma csak egyre súlyosbodik, akkorra ugyanis a fejlődő magzat még erőteljesebben nyomja az amúgy is átrendeződött gyomrot, belső szerveket.

A kellemetlen tüneteken gyógyszerekkel is lehet enyhíteni, de mindenképp érdemes alapvető étkezési tanácsokat betartani, hiszen ezekkel is könnyen célt érhetünk.

Általános szabályként tartsuk szem előtt a napi háromszori étkezés helyett az öt vagy akár hatszori étkezést. A mindig éhes kismamának ez amúgy sem esik nehezére, a kisebb adagok viszont jobban emészthetőek, ráadásul gyakrabban kötik meg a savat.

Lehetőleg kerüljük az erősen fűszeres ételeket, inkább a zöldségek, gyümölcsök alkossák az étrendet. Kerüljük azonban a citrusféléket és az almát, ezek komoly savtartalommal bírnak.

Hanyagoljuk:

– erős fűszerek: csípős paprika, mustár, ketchup, torma, ecet, bors,

– alma, citrusfélék, és ezekből készült ivólevek

– sok cukrot tartalmazó ételek: lekvár, dzsem, méz, sütemény, csokoládé

– kávé, tea, kóla, szénsavas üdítők,

– alkohol,

– dohányzás

Egyéb gyakorlati tanácsok:

– fejünk pihenéskor legyen magasabban a szokásosnál, így nehezebben jut fel a sav a nyelőcsőbe,

– hordjunk könnyű, nem szoros ruhákat.