Egy hosszú ölelés – lehetőség az elmélyülésre

Segít megszűntetni a testvérféltékenységet, erősíti az apa-gyerek kapcsolatot, hozzásegíti a kicsit a világ alaposabb megismeréséhez, tanít és ölel, mozgat és nyugtat egyszerre - a babahordozás számtalan előnye és variációja lehetőséget kínál a szülő-gyerek viszony elmélyítésére is.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 20. czefernek.lena

Segít megszűntetni a testvérféltékenységet, erősíti az apa-gyerek kapcsolatot, hozzásegíti a kicsit a világ alaposabb megismeréséhez, tanít és ölel, mozgat és nyugtat egyszerre – a babahordozás számtalan előnye és variációja lehetőséget kínál a szülő-gyerek viszony elmélyítésére is.


2011. október 10-16. között ismét egy egész hét a babahordozásé! Az idei Nemzetközi Babahordozó Hét üzenete: “A World of Possibilities – A lehetőségek világa”. A programok ebben az évben tehát azt igyekeznek közvetíteni, miként nyílik ki a világ mindenki számára a hordozás által.

A babahordozás ugyanis egy olyan kivételes módja a gyermekeinkről való gondoskodásnak, mely során a család minden tagja megtapasztalhatja, hogyan oldódnak fel a kisgyermekes léttel kapcsolatos kételyek: miként szabadulnak fel a szülők a bezártság, korlátozottság alól, miközben a babájuknak is megadják a számára oly fontos intenzív együttlétet, hogyan válik részesévé a babával való elmélyült harmonikus kapcsolatnak nem csak az édesanya, de az édesapa, a testvérek, a nagyszülők, nagynénik és nagybácsik, egyszóval bárki, aki megragadja a babahordozás adta lehetőségeket, és hogyan győzhetünk le a hordozóeszköz segítségével akár időbeli, akár környezeti, akár testi akadályokat.

A babahordozás tehát egy olyan természetes és mégis modern módja a gondoskodásnak, mely folyamatos testközelséget és biztonságot nyújtva segít kialakítani és elmélyíteni a baba egész későbbi életére kiható kötődést. Lelki egészsége mellett kifejezetten jótékony hatása van testi fejlődésére is: kedvezően befolyásolja izomzatának és csontozatának alakulását, idegrendszeri és mozgásfejlődését. Emellett a hordozott baba természetes módon válik részévé az őt körülvevő szűkebb és tágabb környezetének, a válaszkész gondoskodás által megerősödve pedig önálló, bizalommal teli, kiegyensúlyozott lényként lép majd ki a világba.

A több országon átívelő Nemzetközi Babahordozó Hét programsorozataihoz idén is csatlakozik az Ölelés Babahordozó Szakmai és Érdekvédelmi Egyesület (röviden Ölbebaba). A hetet 2011. október 10-én egy látványos demonstrációval nyitják meg. A korábbi évek szokásával ellentétben az Ölbebaba idén a helyi lelkes klubok és szerveződések rendezvényeire igyekszik még nagyobb hangsúlyt fektetni. Hozzájuk csatlakozva hét közben csak kisebb programokat szervez: egy bababarát vetítést, egy közös családi múzeumlátogatást és egy beszélgetést a nagy sikerű “Az elveszett boldogság nyomában” című Liedloff-könyvről. A fővárosi kerületi, a vidéki és a határon túli helyszíneken ezúttal is előadásokkal, beszélgetésekkel, babahordozási és szoptatási tanácsadással várják a szervezők a hordozás iránt érdeklődő családokat. A rendezvénysorozat 2011. október 16-án zárul egy, családi programokkal, koncerttel, vásárral, valamint tombolával egybekötött közös ünnepléssel.

 

A rendezvény további részletei megtalálhatóak a www.babahordozohet.hu honlapon.