Egy kontinensnyi szerelem

Kultúránként változó, ki, hogyan éli meg a szerelmet. A kelet-európaiak racionálisabbak, de hamarabb fellángolnak, míg a tengerentúlon a lassan alakuló, romantikusabb szeretet dívik - derül ki egy nemrég publikált felmérésből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 22. czefernek.lena

Kultúránként eltér, hogy mennyi időre van szükség a szerelembe esés érzéséhez, illetve, hogy mekkora szerepe van a romantikus szerelmi kapcsolatokban a barátság érzésének – derül ki az ELTE Társadalomtudományi Karának hírleveléből.


 Egy kérdőíves kutatás azt vizsgálta az amerikai, litván és orosz megkérdezettek körében, hogyan élik meg a szerelmet. A Cross-Cultural Research folyóiratban megjelent tanulmány eredményeinek tükrében elmondható, hogy mindhárom ország lakói számára a szerelem kulcsfontosságú kritériuma az “együttlét”.  Ezt leszámítva azonban már jelentős különbségek jelentkeztek az Egyesült Államokban, illetve Kelet-Európában szocializálódott személyek szerelem-definíciójában.

A szerelem múlékony és irracionális jellege gyakran előkerült a litván és orosz válaszadóknál, míg a tengerentúlon szinte alig. Ezzel szemben a barátság, a biztonság és a szeretet az amerikai válaszadóknál sokkal nagyobb jelentőségű (a felmérés európai résztvevőinél ezek a szempontok alig játszottak szerepet) – mondja a tanulmány három szerzője.

A kutatás a szerelmessé váláshoz szükséges időben is jelentős különbségeket regisztrált. Az amerikai válaszadók 58 százaléka arról számolt be, hogy az érzés kialakulásához jellemzően 2-12 hónapra van szüksége. Ezzel szemben a kutatás litván résztvevőinek 90 százaléka 1 hónapnál rövidebb idő alatt esik szerelembe – áll az ELTE Társadalomtudományi Karának hírlevelében.