Egy torzóval nem mehetünk tovább – Pál Feri előadása

Ne haragudjatok, muszáj volt megint ismételni, mert egy torzóval nem mehetünk tovább… és most folytatom. Még Magyarországon is lehetsz boldog, de ne felejtsd el, hogy magadat mindenhova viszed. Három mondat, ami ha megjelenik, biztos, hogy boldogtalanság jön utána… és végül mit gondoltok, a nők hány százaléka elégedett a testével?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 02. Paulik András

Még Magyarországon is lehetsz boldog, de ne felejtsd el, hogy magadat mindenhova viszed. Három mondat, ami ha megjelenik, biztos, hogy boldogtalanság jön utána… és végül mit gondoltok, a nők hány százaléka elégedett a testével?


Olyan szép lenne az élet, ha tudnátok…

Ha tudnák a nők, hogy a férfiak is érző lények, és a férfiak, hogy nekünk a pénzügyi kiszolgáltatottság miatt is érzelmi támogatásra van szükségünk.

A következő pont, hogy a pozitív dolgok nagyobb boldogságot fognak jelenteni, és tartósabb  a hatásuk, mint a realitásnak.  Például vettél egy olyan motort, amire mindig is vágytál. Sokáig fog tartani ez az érzés? Néhány napig!!! Utána a boldogság-érzeted az átlag szintre süllyed.

Képzeljétek el, hatvan napot töltöttek el egy rákos beteggel, aki a vizsgálati eredményt várta. Végül megkapta – és kiderült, hogy minden rendben. Mit gondoltok, hogy alakult a boldogság élménye? Két hétig nézték – összesen három napig volt kimagasló, majd az élet természetes hulláma lett rá jellemző.

Ismeritek a halász meg a felesége történetét? Ez a nők zsarnokságáról szól. Benne rejlik a boldogtalanság titka, hogy egyre több és nagyobb dolog kell neki. Ez nem kapzsiság, hanem a téveszmébe mártott mohóság története. A pénz ugyanis nem boldogít. Csak kis ideig, hosszútávon egyszerűen megszokjuk. Az a fajta pénztelenség tesz boldogtalanná, ami az alapvető szükségleteinket is veszélyezteti.

Tisztes szegénység vagy nyomor?

Különbség van a tisztes szegénység és a nyomor között. A New Yorki-i hajléktalanok ugyanannyira boldogtalanok, mint a kalkuttai hajléktalanok. És a hidegnek kitett eszkimó ugyanannyira képes boldognak lenni, mint az afrikai naszáj. Nem a hideg, nem a meleg számít. De aki nyomorog, annak bűn azt mondani, hogy „pozitív életstratégiát kéne alkalmaznod.”

Van egy főre eső nemzeti összboldogtalanság. Egy társadalomban mindent el kéne követni, hogy ne legyen nyomor.

Másik mítosz, hogy a boldogságot a génjeink előre meghatározzák. Nem találták meg a boldogságért felelős gént! Egy előre meghatározott alapszint létezik ami jellemző az adott emberre. Vannak emberek, akik csak úgy vannak és boldogabbak. A boldogságkutató Ljubomirszkij hoz egy realitást, mégpedig hogy a viselkedés ötven százaléka meghatározott boldogság szempontjából. De még mindig ott van a másik ötven százalék!

Van 50 százalékunk, ezt kockázzuk ki!

Az időjárás sincs hatással a boldogságunkra! Még Magyarországon is lehetsz boldog. Mit gondoltok, hol állunk az erópai országok listáján 18 ország boldogtalanságát nézve? A harmadik helyen. Minket csak Bulgária és Románia előz meg. És melyik a legboldogabb európai ország? Dánia. Mások szerint ahol nem kell fűteni, az már jó. Hoppácska! Akkor most fogjátok a kis cuccot, és elindultok! De… bizony… akik elhagyják az országot, azok kicsivel boldogtalanabbak, mert hiányoznak a barátok, az érzelmi támogatás – ezt mutatja a kutatás.

Magadat mindenhova viszed

És mit gondoltok, a körülmények hány százalékát jelentik a boldogságnak? Nyamvadt, girhes tíz százalékot. Emésszétek légyszí, hogy eddig hogy éltetek… ”Ha a körülmények nem ilyenek lettek volna…” Tíz százalék, nem több a befolyása. Például a házasok csak egy kicsit boldogabbak, mint az egyedülállók. Tudjátok mikor a legboldogabbak a házasok? Micsoda? Mit mondtál? „Amikor elválnak?” Nem. Házasságkötés után két évig magasabb a boldogságszint, és utána visszatér az alapszintre. Attól, hogy valaki egyedülálló, még lehet boldog, kivéve, ha valami annyira befészkelte magát az agyába, hogy nem tud szabadulni tőle. Én például attól, hogy mindig előre megnézem, hogy a szabadnapomon sütni fog-e a nap. Ez egészen odáig ment nálam, hogy a megszállottja lettem, és nem bírtam megszabadulni tőle. Aztán vissza kellett mennem gondolatban arra az időre, amikor még nem találtam meg ezt az internetes időjárás oldalt, és arra jöttem rá, hogy akkor mindig boldog voltam, mert ha sütött a nap azért, ha esett azért.  Mert akkor moziba mentem.

A három végzetes mondat ami után boldogtalanság jön…

„Boldogtalan leszek ha…

Boldog leszek ha…

Már nem leszek soha olyan boldog, mint akkor, amikor…”

És nem is igaz! Képzeljétek el, az öregek boldogabbak, mint a fiatalok! Tudjátok kik a legboldogtalanabbak a társadalomban? Az egyetemisták!

És vajon a szépség boldoggá tesz? Fordítva: aki magát szépnek tartja, az a boldog.  A nők három-négy százaléka tartja magát Magyarországon szépnek. A plasztikai műtéteken átesettek is csak kis ideig boldogok. A kérdés az, szépnek tudom-e tartani magam…

Még várnak ránk mítoszok, és szeretnék legközelebb magyar vonatkozásokat megismertetni…