Egyre több fogyatékossággal élő pár vállal gyermeket

A fogyatékossággal élő emberek gyermekvállalásáról, szülővé válásáról, az örökbefogadás lehetőségeiről rendeztek szakmai konferenciát Szegeden.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2016. október 20. szerkesztő

Mátrai Márta (Fidesz), az Országgyűlés háznagya a tanácskozáson úgy fogalmazott, a teljes emberi élet a fogyatékossággal élők számára is a gyermekkel együtt valósul meg. A gyermek egyben az élet nagy felelősségvállalása: gondozása, hasznos emberré nevelése végigkísér bennünket – tette hozzá.

Hangsúlyozta, hogy a fogyatékossággal élők számára küzdelem a hétköznapi élet. Minden nap – olykor többször is – gondolnak arra, hogy lehetne jobb, könnyebb a sorsuk. Ugyanakkor számos nagyszerű példa van arra, hogy a fogyatékossággal élők a gyermekeiknek az ép embereket megszégyenítő gondosságot és nevelést tudnak nyújtani – mondta a háznagy.

Mátrai Márta kiemelte, ma Magyarországon 250 ezer családban van fogyatékossággal élő ember, ezért a kormánynak és az Országgyűlésnek feladata, hogy ezeknek a családoknak – és az őket segítő szervezeteknek – a lehető legtöbb támogatást biztosítsa.

wheelchair-538138_1920

Szekeres Pál, a fogyatékos emberek társadalmi integrációjával kapcsolatos feladatok ellátásáért felelős miniszteri biztos a konferencia szünetében újságíróknak elmondta, változóban van a társadalom hozzáállása a fogyatékossággal élők gyermekvállalásához. Az elmúlt évek családpolitikájának is köszönhetően egyre több fogyatékos pár vállal gyermeket, vagy olyan család, amelyben az egyik szülő fogyatékossággal él.

Közölte: számos támogatási forma elérhető a hátrányok kompenzálására. Ahhoz, hogy egy mozgássérült ember gyermeket vállalhasson, a lakókörnyezetének biztonságosnak és akadálymentesnek kell lennie, ezt – ahogy a mindennapi utazást segítő gépjármű megszerzését is – segíti az állam. A miniszteri biztos szerint érdemes lenne megvizsgálni, miként nyújtható speciális segítség azoknak a fogyatékossággal élőknek, akik gyermeket vállalnak vagy fogadnának örökbe.

Fekete Zoltán szakorvos előadásában kifejtette, az egészségügy jelenlegi helyzetében alig van olyan fogyatékosság, amely kizárja a gyermekvállalást. Vannak azonban olyan kórképek, amelyek esetében csak a kockázatok ismerete mellett, nagyon szigorú orvosi felügyelettel történhet ez meg.