Élet az újszülöttel – ötletek kezdő szülőknek

Szülés után együtt az új család. Lehet, hogy minden az elképzelések szerint alakul, de többnyire az első időkben az élet egy újszülöttel nem zökkenőmentes. Hogyan és mivel készülhet a család és a kismama?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 17. bencze.aron

Szülés után együtt az új család. Lehet, hogy minden az elképzelések szerint alakul, de többnyire az első időkben az élet egy újszülöttel nem zökkenőmentes. Hogyan és mivel készülhet a család és a kismama?


A legtöbb kismama mindenre jó előre gondol: a babát tiszta szoba, kisruhák, alvóhely, pelenkák, fürdető eszközök, babakocsi már szépen összekészítve várja otthon, mire megszületik. Sokan könyvekből, ismerősöktől is begyűjtik az információkat, mi az, amire még szükség lehet: hordozó, szoptatós melltartó, bölcső, körömvágó… és a végtelenségig lehetne sorolni a hasznos és kevésbé szükséges kellékeket. Az alábbi tanácsok inkább abban próbálnak segíteni, hogyan könnyítheti meg az újdönsült anya a saját életét a baba érkezése utáni hetekben.

Készüljön előre!

Gyűjtsön tapasztalatot a csecsemő ellátásáról! Az első hetekben, amikor az újszülött még olyan törékenynek látszik, sokat segíthet és biztonságot adhat, ha van fogalma róla, hogyan gondozzák mások a csecsemőjüket. Ha van olyan rokona, ismerőse, barátja, aki megosztja saját tapasztalatait, esetleg személyesen is részt tud venni a csecsemő gondozásában, az önbizalmat adhat. Ha a közvetlen ismeretségi körben nincs olyan család, ahol csecsemő van, érdemes már a szülés előtt elmenni egy baba-mama körbe vagy egy szoptatást támogató csoportba, ahol általában várandósokat is szívesen látnak. Egy másik opció egy szervezett tanfolyamon, például a védőnők, a kórház által tartott szülés-előkészítőn való részvétel, ahol az újszülött-gondozásra is kitérnek.

Keressen egy szoptatási tanácsadót még a szülés előtt. Ha bármi gond lenne a szoptatás körül az első hetekben, nagy könnyebbség lehet, ha nem akkor kell kitalálni, ki is tudna szakszerűen segíteni. Az anya így sok felesleges aggodalomtól kímélheti meg magát a hormonálisan is “viharos” periódusban.

Érdemes elgondolkozni azon is, hogy mit eszik a család, miután az anya hazaér a csecsemővel. Készítsen ételeket és fagyassza le őket. Az első hetekben a legtöbb anyának nincs ilyesmire ideje és legtöbbször kedve sincs hozzá, hogy főzzön, így sokkal könnyebb csak benyúlni a hűtőbe és elővenni valami finom hazait. Egy nagybevásárlást is érdemes elvégezni még a szülés előtt, hogy mindenből legyen otthon tartalék.

Kérjen és fogadjon el segítséget!

Anya, anyós, nagymama, a kórházi csecsemősök, a gyermekorvos, a gyerekes barátok legtöbbször szívesen válaszolnak kérdésekre, bármilyen csip-csup dologról legyen szó. Ha valaki felajánlja, hogy segít, el kell fogadni, és át kell gondolni, mi az, amire a leginkább szükség van – esetleg a főzés, egy kisebb bevásárlás, takarítás, vagy hogy valaki vigyázzon a nagyobb gyerekekre, hozza-vigye őket az oviból, iskolából. A szerettei biztosan nem tartják lustának vagy önzőnek az anyát, ha ilyesmit kér, és így több idő marad, amit az újszülöttel, a ráhangolódással lehet tölteni.