Ennyibe kerül, ha ételallergiás

Akár öt-hétszeres különbség is lehet az ételallergiások számára fogyasztható élelmiszerek és a normál, nem diétás élelmiszerek ára között - derült ki egy összehasonlító felméréséből.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 16. szabo.daniel

Akár öt-hétszeres különbség is lehet az ételallergiások számára fogyasztható élelmiszerek és a normál, nem diétás élelmiszerek ára között – derült ki egy összehasonlító felméréséből.


A Majomkenyér.hu korábbi, tavaszi felmérése már rámutatott, hogy az ételallergiával érintett családok sokszor havi 20-25 ezer forinttal is többet költenek élelmiszerre, mint a nem diétázók. A portál most annak járt utána, hogy mely termékkategóriában a legjelentősebb az árkülönbség a normál és a diétás élelmiszerek között. Kiválasztottak néhány alapélelmiszert, amely mindennapi része az ételallergiások diétájának, s átlagáraikat összevetették a normál élelmiszerek áraival.

“A felmérés eredménye szerint a gluténmentes lisztek 5,3-szor drágábbak, mint a normál finomlisztek, és a gluténmentes kenyereknél is nagyságrendileg hasonló árkülönbséget mutat az 5,7-szeres eltérés a két átlagár között. A gluténmentes zsömle azonban már 7,6-szoros átlagáron található a boltokban a normál árú termékekhez képest. Míg a gluténmentes pizza kétszeres áron, a gluténmentes spagetti háromszoros áron érhető el.” – mondta Salgó Andrea, a portál egyik alapítója a sajtótájékoztatón.