Érkezik az új ingyenes influenza elleni oltás

Két hét múlva a háziorvosoknál lesznek az ingyenes influenza elleni oltások. Két új komponens is van a vakcinákban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 30. bencze.aron

Két hét múlva a háziorvosoknál lesznek az ingyenes influenza elleni oltások. Két új komponens is van a vakcinákban.


Október közepén már a háziorvosoknál lesznek az ingyenes influenza elleni oltóanyagok, 1 millió 300 ezer adagot osztanak szét. A Krónika információi szerint a gyártósorról már lejöttek a vakcinák, jelenleg az ÁNTSZ-nél vannak, most porciózzák őket.

Idén két új vírustörzs is van az oltásban, a WHO ajánlásának megfelelően, és a szakemberek szerint érdemes minél hamarabb kérni az oltást, hiszen körülbelül két hét, mire a védettség kialakul. (A patikákban már most is kaphatók influenza elleni védőoltások, ezeket más gyártók készítették, mint az ingyenes szereket. Ezeket a vakcinákat 2-4 ezer forint között lehet megvásárolni.) dősek, krónikus betegek, várandós kismamák – őket veszélyezteti leginkább a betegség, ezért idén is ők kaphatják ingyen a vakcinát, de ebben az évben egy új oltóanyagnak köszönhetően tovább bővült a kör, először lesznek beolthatók a vérzékeny, hemofíliás betegek is – tudta meg a Krónika Ócsai Lajos, járványügyi főosztályvezetőtől.

Ötezer adag ingyenes oltóanyagot elkülönítettek a 3 évesnél fiatalabb, de 6 hónaposnál idősebb, rizikócsoportba tartozó gyermekeknek. A fél évesnél fiatalabb csecsemők még nem kaphatnak influenza elleni védőoltást, de őket is meg lehet óvni a fertőzéstől, ha a családtagok beoltatják magukat – hangsúlyozta ugyancsak a Magyar Rádióban Szabó Enikő, helyettes országos tisztifőorvos.

Ócsay Lajos járványügyi főosztályvezető arra hívta fel a figyelmet, hogy az influenzának veszélyes szövődményei lehetnek, akár halált is okozhat. Soha nem lehet tudni, ki milyen súlyosságú betegségen fog átesni, ha megkapta a fertőzést – fogalmazott a szakember, aki hangsúlyozta: nincs hatékonyabb megelőzési módja a fertőzésnek az oltásnál.