Ezeket a virágokat megeheted

Nem minden virág ehető, de azoknál jóval több, mint amik már beépültek a konyhai alapanyagok közé. Allergiásoknak mértékkel ajánlottak ezek az alapanyagok és általában nehéz őket beszerezni, de amellett, hogy a virágos étel szép, és ki lehet vágni vele a rezet, van olyan, aminek még íze is van. Mármint finom íze.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 14. szabo.daniel

Nem minden virág ehető, de azoknál jóval több, mint amik már beépültek a konyhai alapanyagok közé. Allergiásoknak mértékkel ajánlottak ezek az alapanyagok és általában nehéz őket beszerezni, de amellett, hogy a virágos étel szép, és ki lehet vágni vele a rezet, van olyan, aminek még íze is van. Mármint finom íze.


A leggyakrabban fogyasztott virág a karfiol és a brokkoli. Az articsókán még látszik is, de a két fraktálzöldségen már kevésbé, hogy ezek bizony a növény meghúsosodott virágai. De lépjünk az igazi, illatos virágok felé, mert a kerti virágok nagy része ehető, de hogyan együk ezeket?

Ne együnk olyan virágot, aminek nem tudjuk a származási helyét.

Ne vegyünk piacon, boltban virágot, csak akkor, ha meg tudunk bizonyosodni róla, hogy nem permetezték.

Mindenképpen győződjünk meg róla, hogy nem mérgező-e a növény.

Allergiások lehetőleg kerüljék a virágporos virágokat, sőt, úgy általában a virágokat.

Díszítésre, például tortákra, főleg esküvőire egészen bátran felhasználhatók az ehető virágok.

Vannak közismerten fogyasztható fajták, ilyen például a bodza és az akác. Mindkettő most virágzik, ezekből szörp, pezsgő vagy rántott bodza (mákkal is, sőt!), a szörpből fagylalt készülhet. Sőt, az akácfa virágát egyszerűen leszedhetjük a fáról és csak úgy, ahogy vagyunk megesszük a növény szirmait, az is tökéletes. Édes és intenzív az íze, ráadásul tavasz van.
http://www.origo.hu/tafelspicc/alapanyag/20120512-egyunk-viragot.html