Felelőtlenség kihagyni a tejet a gyerek étrendjéből

"Senki nem születik tejérzékenységgel, az allergiás hajlamot azonban lehet örökölni, amely bizonyos környezeti tényezők jelenléte esetén manifesztálódik. A tejérzékenységgel a legnagyobb probléma, hogy a tejet nem lehet egyszerűen csak kihagyni az étrendből, nagyon sok élelmiszerben rejtetten van jelen" - mondja dr. Barna Mária, a Semmelweis Egyetem professzora, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnöke.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 28. Gyarmati Orsolya

“Senki nem születik tejérzékenységgel, az allergiás hajlamot azonban lehet örökölni, amely bizonyos környezeti tényezők jelenléte esetén manifesztálódik. A tejérzékenységgel a legnagyobb probléma, hogy a tejet nem lehet egyszerűen csak kihagyni az étrendből, nagyon sok élelmiszerben rejtetten van jelen” – mondja dr. Barna Mária, a Semmelweis Egyetem professzora, a Magyar Táplálkozástudományi Társaság alelnöke.


Ha a gyereknél tejfogyasztás után hasfájás, puffadás, esetleg hasmenés jelentkezik, elképzelhető, hogy tejfehérje-allergia, vagy tejcukor- (laktóz-)intolerancia áll fenn. Az előző esetben minden tejterméket ki kell iktatni az étrendből, az utóbbi esetben viszont laktózmentes tejet, esetleg savanyított tejterméket fogyaszthat a gyerek. Mivel a tej és a tejtermékek rengeteg hasznos tápanyagot tartalmaznak, felelőtlenség, ha a szülő diagnózis nélkül egyik a napról a másikra úgy dönt, hogy mostantól a gyerek étrendjéből száműzi a tejet és a tejtermékeket.