Félidő!

Ugye, milyen gyorsan eltelt ez a 20 hét? Félidőhöz érkeztél! Pihenj meg, mert most jön még csak a java! A jó hír az, hogy egyre többet érzékelsz a babádból, aki mostantól „ráfekszik” a hízásra, azaz innentől te is számíthatsz plusz-plusz súlygyarapodásra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. október 26. czefernek.lena

Ugye, milyen gyorsan eltelt ez a 20 hét? Félidőhöz érkeztél! Pihenj meg, mert most jön még csak a java! A jó hír az, hogy egyre többet érzékelsz a babádból, aki mostantól „ráfekszik” a hízásra, azaz innentől te is számíthatsz plusz-plusz súlygyarapodásra.


A 20. héten elérkeztél a terhességi „félidőhöz”. Most, akárcsak a fociban, megpihenhetsz és rendezheted soraidat, aminek éppen itt van az ideje, ugyanis ezt követően beindulnak a dolgok körülötted! Kisbabád mostantól minden energiáját a hízásba fekteti, így aztán a te súlygyarapodásod is felgyorsul. A hasadon lévő csíkok szaporodnak, ami ahhoz szükséges, hogy a bőröd követni tudja a kicsi gyors fejlődését. Sajnos megjelennek a seprűvénák is, és ettől az időszaktól számíthatsz pattanásokra is. Tapasztalhatsz légzési nehézséget, gyakori vizelési ingert és hőhullámot, lehet székrekedésed és a mell érzékenyebbé válása mellett megindulhat az előtej is.

A babád már egy kész kis emberke, csak nőnie kell még, így az elkövetkező időszakban 80-100 grammot is gyarapodhat hetente. Egyelőre körülbelül 16-25 centis és 20-30 dekás, akkora, mint egy szép banán. Mostanra a hallás szerve, a csiga eléri a felnőtt méretet a teljesen kifejlett belső fülben, ami azt jelenti, hogy a pici egyre több hangra reagál. Kialakultak a bőrrétegek és a bőrstruktúra, ami azt jelenti, hogy a szőrtüszők és mirigyek is a helyükön vannak, és nőni kezd a haj is.

A méhfenék már a köldök alatt két ujjal tapintható. A 20. héten mindenképpen el kell végezni a soron következő, második ultrahangot, erről korábban már szó esett. Minél későbbre halasztottátok ezt a vizsgálatot, annál nagyobb valószínűséggel derül ki a pici neme. Vannak, anyukák, akik most érzékelik csak először a magzatmozgást (főleg első terhesség esetén késik a dolog), de ne izgasd magad, ha még nincs semmi érezhető jel, mert megint másoknál ez akár a 24. hétre is tolódhat (ez a te súlyodtól és a baba vérmérsékletétől is függ).

Ha odafigyelsz, egyre többet érzékelhetsz a babád benti szokásaiból: abból, hogyan szeret aludni, vagy hogy mikor a legélénkebb. Arra vigyázz, hogy a hasad simogatását ne vidd túlzásba, mert az ingerli a méhedet is. Beszélj, énekelj neki, hamarosan felismeri a hangodat! Kenegesd a hasad a bőrproblémák minimalizálása érdekében!