Finisben – A 40. hét

Gratulálunk! Elérkeztél a finisbe! Vagy mégsem? Ne aggódj, a legtöbb baba nem akkor érkezik, amikor az anyuka és az orvosok szeretnék, úgyhogy ha egy kis csúszás van, fogd fel úgy, a babád extra tökéletesen szeretne a világra jönni. Addig is: mindent előkészítettél? Tényleg?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 12. czefernek.lena

Gratulálunk! Elérkeztél a finisbe! Vagy mégsem? Ne aggódj, a legtöbb baba nem akkor érkezik, amikor az anyuka és az orvosok szeretnék, úgyhogy ha egy kis csúszás van, fogd fel úgy, a babád extra tökéletesen szeretne a világra jönni. Addig is: mindent előkészítettél? Tényleg?


Tény, hogy a 40. héten a kismamák nagy része már alig várja, hogy túl legyen a szülésen, hiszen nem a finis a terhesség legkényelmesebb szakasza. A rossz hír, hogy csupán a babák 5 százaléka érkezik meg a kiírt időben. Azonban egyelőre ne aggódj, egy darabig ez természetes, még nem kell a túlhordás negatív következményeitől tartani. A terminus túllépéséről akkor beszélünk, ha a várandósság az utolsó menstruáció első napjától számított 280 napnál (körülbelül 40 hétnél) hosszabb, de mesterséges szülésmegindításra csak a 41-42. héten kerül sor. Amennyiben vérzést vagy bármilyen más váratlan tünetet tapasztalsz, esetleg nem érzed mozogni a babát, azonnal konzultált orvosoddal!

Túlhordás a legtöbb elsőbabás anyánál előfordul, de ne izgulj, a kicsi jól van, és szépen növekszik tovább odabenn: súlya gyarapodik tovább, haja, körme egyre hosszabb, és mivel már eltűnt a bőrét védő magzatmáz, ráncosabbá válik. Mostanra körülbelül 50 centiméter magas és a súlya mintegy 3500 gramm: olyan, mint egy kisebb sütőtök. Hogy minden rendben menjen, az általános vizsgálatok mellett az utolsó héten többször is ellenőrzi az orvos a magzat szívhangját és minden másnap a magzatvíz állapotát.

Talán meg sem kell említenünk, hiszen az orvosod már felkészített rá, hogyan vedd észre a vajúdás kezdetét, és azt is számtalan helyen elolvashattad, mik a szülés szakaszai. Ám mivel a legtöbb vicces amerikai filmben hamis képet festenek erről, jó ha tudod, hogy az első fázis nem a magzatvíz elfolyásával kezdődik. Persze sokminden jelezheti a vajúdás közeledtét, például a Braxton-Hicks kontrakciók és a nyákdugó kilökődése, de ezek több nappal az ominózus esemény előtt is megkezdődhetnek. Akkor beszélünk a szülés kezdetéről, ha az összehúzódások rendszeressé válnak, és gyakoriságuk, erősségük fokozatosan nő. Ha gyanús, hogy itt az idő, kezd el mérni az összehúzódások között eltelt szakaszok hosszát.

A vajúdás általában 6-12 órán át tart, de ez mindenkinél eltérő lehet. Az első gyereknél általában hosszabb idő telik el, mint a második-harmadik esetében. Három külön szakaszt választunk el egymástól: a tágulási szakaszt (ez a leghosszabb), amikor a baba feje nyomást gyakorol a méhszájra, s az  fokozatosan kinyílik. A kitolási szakaszt, amkor a baba fejjel előre megindul a szülőcsatornán és végül kibújik. Ezután hátra van a harmadik, lepényi szakasz (ami viszont a legrövidebb) ekkor születik meg a méhlepény (ez némi vérveszteséggel jár).

Ne ijedj meg, ha a baba nem szép az első pillanatban: a szülés közben feje eldeformálódhat, és gyakran vér, magzatmáz borítja. Az is előfordul, hogy színe vöröses vagy hogy különböző kiütések takítják, de ezek mindegyike természetes jelenség. Az anyai hormonok miatt a kisfiúk heréi, lányoknál a mellek és a nagyajkak is megnagyobbodhatnak, de ez is elmúlik pár nap alatt.

Ha még nincs itt a baba, ellenőrizd le, hogy valóban mindent előkészítettetek! Tippünk: hordj magadnál betéteket, hiszen a burokrepedés bármikor bekövetkezhet. Készítsd fel partneredet, hogy a fájások alatt nagy szükséged lesz bíztatására, ölelésére, jelentétére. Esetleg szerezz be stoppert, hogy mérni tudd az összehúzódásokat. És ne félj tőlük, inkább tereld el a figyelmedet vagy fordítsd a magad hasznára őket, hiszen természetes, segítő velejárói ennek a csodálatos folyamatnak!