Flashmob a magzati élet védelméért! + KÉPEK

Diákok és zenészek tartottak zenés-táncos flashmobot a budapesti Széll Kálmán téren csütörtök délután, hogy így hívják fel a figyelmet a magzati élet védelmében indított, Egy közülünk elnevezésű európai polgári kezdeményezésre, az aláírás-gyűjtési akcióra.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. április 05. bencze.aron

Diákok és zenészek tartottak zenés-táncos flashmobot a budapesti Széll Kálmán téren csütörtök délután, hogy így hívják fel a figyelmet a magzati élet védelmében indított, Egy közülünk elnevezésű európai polgári kezdeményezésre, az aláírás-gyűjtési akcióra.


A demonstráción megjelent száz-százötven fiatal, az újbudai Szent Imre Gimnázium diákjai és a hozzájuk csatlakozók a téren körtáncot jártak a Fölszállott a páva (a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap saját gyártásában készített) népzenei tehetségkutató műsor egyik nyertesével, Berecz Istvánnal. A mintegy negyedórás programon mások mellett Dresch Mihály és Dóra Áron zenélt. A rendezvény résztvevői a produkcióval a magyarok életszeretetét kívánják kifejezni – olvasható a helyszínen kiosztott tájékoztatóban. Ebben azt írták, arra kérik az Európai Uniót, ne finanszírozzon olyan tevékenységet, amelyben embriók pusztulnak el. Jelezték ugyanakkor, hogy kezdeményezésük a tagállamok abortuszszabályozását nem érinti.

Közölték azt is, hogy a kezdeményezés aláírható a www.egykozulunk.hu oldalon, illetve az onnan letölthető íveken. Azt kérték, hogy az így aláírt íveket anyák napjáig küldjék vissza az oldalon megadott címre. Emlékeztettek arra, hogy a kezdeményezést korábban több civil szervezet és egyház támogatta, és mások mellett aláírta Pitti Katalin operaénekes, Süveges Gergő televíziós újságíró és Szikora Róbert énekes is. Korábban Latorcai János kereszténydemokrata politikus, az Országgyűlés alelnöke egy, a témában tartott sajtótájékoztatón azt mondta, a kezdeményezés célja, hogy az Európai Unió a fogantatástól kezdve biztosítsa az élethez való jog védelmét, és ne támogassa anyagilag az olyan humánbiológiai vagy más kísérleteket, amelyek kockáztatják a magzatok életét vagy sértik emberi méltóságukat.

Egymillió szignó után vizsgálódik az EB

Az Egy közülünk az első regisztrált polgári kezdeményezések közé tartozik az Európai Unióban. A kezdeményezést legalább hét uniós tagországból legkevesebb egymillió polgárnak kell támogatnia, továbbá a hét tagállam mindegyikében össze kell gyűjteni a minimálisan szükséges aláírást; Magyarországon ez legalább 16 500 aláírást jelent. Miután összegyűlt az egymillió aláírás, az Európai Bizottság megvizsgálja a kezdeményezést, és dönt arról, hogy előterjeszt-e jogalkotási javaslatot. A bizottság javaslata azután a jogalkotó elé kerül, és elfogadása esetén jogszabály válik belőle.

Magyarországon jelenleg csak a magzati élet védelméért tartanak aláírásgyűjtést európai polgári kezdeményezés keretében. A tavaly május közepén elindított európai kezdeményezéshez Magyarországon október 15-én csatlakoztak. Carlo Casini, az Európai Parlament néppárti olasz képviselője az ezt beharangozó szeptember 27-ei szegedi sajtótájékoztatóján azt mondta, a húsz tagország életvédő szervezetei által elindított kezdeményezésnek az a célja, hogy a fogantatástól kezdve minden embert illessen meg az élethez, a méltósághoz való jog. A lisszaboni szerződéssel létrehozott európai polgári kezdeményezés intézménye, amely tavaly április elsején lépett hatályba, lehetővé teszi, hogy egymillió – és a tagállamok legalább egynegyedéből származó – polgár közvetlenül felkérje az Európai Bizottságot, terjesszen elő jogalkotásra vonatkozó javaslatokat a hatáskörébe tartozó területeken.

MTI Fotó: Kovács Tamás