Forradalom a szülési jogokért

Nemrég szültél? És szabadnak érezted magad közben? Megválaszthattad, hol adjál életet, kik legyenek jelen, milyen beavatkozásokat végezzenek el rajtad közben és milyen pózban hozd világra a gyermekedet? És ha mindez adott volt, megfelelően informáltak a lehetőségekről? Kinek a szava volt a döntő abban a pillanatban, mikor megszületett a babád? Felvillanyozó élményben volt részed, vagy csalódtál? Esetleg egyenesen traumaként élted meg a dolgot?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 14. czefernek.lena

Nemrég szültél? És szabadnak érezted magad közben? Megválaszthattad, hol adjál életet, kik legyenek jelen, milyen beavatkozásokat végezzenek el rajtad közben és milyen pózban hozd világra a gyermekedet? És ha mindez adott volt, megfelelően informáltak a lehetőségekről? Kinek a szava volt a döntő abban a pillanatban, mikor megszületett a babád? Felvillanyozó élményben volt részed, vagy csalódtál? Esetleg egyenesen traumaként élted meg a dolgot?


A fenti kérdések mind megválaszolásra várnak a “Szülés visszafoglalása” elnevezésű, nemzetközi mozgalom keretében, amely azt tűzte ki célul maga elé, hogy a nők ismét foglalják el saját, vezető szerepüket saját szülésük lebonyolítása közben. A mozgalom jelszavául Geéb Ágnes egyik mondatát válaszotta, miszerint “Egy ország szabadsága lemérhető azon, hogy milyen szabadon szülhetnek ott a nők.” A mozgalom szerint Geréb mindazt megtestesíti, ami a szülés szabadságával napjainkban történik. A témával foglalkozó Freedom for Birth (A szülés szabadságáért) címet viselő angol film, amely a szülést mint emberi jogot veszi górcső alá, szeptemberben kerül a képernyőkre.

Ennek kapcsán Milly Hill, a Huffingtonpost szerzője górcsó alá vette, hogyan is áll a helyzet az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban szülés fronton. A tengeren túlon ugyanis a császármetszések száma több, mint kétszerese a WHO (Egészségügyi Világszervezet) által ajánlott 15 százaléknak, és az anyai halálozási arány az elmúlt 25 évben megduplázódott. Egy másik szervezet – A szülés fejlesztéséért – “teljes körű születési forradalmat” hirdetett a Szülés Napján, melynek keretében 50 állam mintegy 100 városában tartanak felvilágosító foglalkozásokat nők számára.

Egyesek számára szükségtelennek tűnhet az ilyesfajta tiltakozás. Hiszen a nőknek hálásnak kellene lenniük, hogy egy kórházban minden rendelkezésre áll a fájdalommentes szülés lebonyolításához – írja a cikk szerzője. A kapmányvezetők szerint azonban “…a szülést ellopták a nőktől és egy hataloméhes intézményrendszer kezébe adták, ahol félelem, veszélyérzet keltése mellett azt hirdetik, hogy ezt a természetes folyamatot a modern technológia által kontrollált valamivé kell változtatni.”

Noha egy átlag angol nő azt gondolja magáról, hogy szabadon válaszhat, a valóságban rengeteg olyan dolog történik vele szülés közben, ami eleve elrendelt: nem is a testével kapcsolatos döntésekre gondolunk, inkább a szülés helyszínének és idejének megválasztására. A szigetországban a nők ugyanis 20 százaléknál is kevesebben határozhatják meg, hol hozzák világra gyermeküket, és sok helyütt a szülésznő által kísért vajúdás sem lehetséges egyszerű forráshiány miatt. Pedig 2010-ben az Európai Bizottság emberi jogi bírósága kimonta, hogy egy nőnek nemcsak joga van választani, hol és milyen módon akar szülni, de biztosítani is kell az ehhez szükséges feltételeket.

Az angol nők választhatják az otthonszülést, ami gyakran a legbiztonságosabb opció lehetne számukra, de a valóságban nem az: a szülésznők hiánya miatt ugyanis előfordulhat, hogy az utolsó pillanatban mégis kórházba kell szállítani őket. A folyamatosság sem kivitelezhető: a várandós anyák harmada sosem szülhet ugyanannál a szülésznőnél, annak ellenére, hogy a kormány ígéreteket tett erre vonatkozóan. Minden ötödik nő pedig arról számolt be, hogy a szülés alatt egyáltalán nem kapott semmilyen segítséget.

Ha egy nő a szigetországban független bábát választ az otthonszüléshez, az körülbelül 2500 fontjába (885 ezer forint) kerül. Azt pedig szinte lehetetlen az angol egészségügyi rendszerben kivitelezni, hogy előre megismerd, esetleg valamilyen viszont is kialakíts azokkal, akik életed egyik legintimebb pillanatában körülvesznek majd téged. És jobb, ha sietsz, mert 2013 szeptemberétől a független bábák működése illegálissá válik Angliában! A szülési jogok mellett kampányoló szervezetek ebben újabb példáját vélik felfedezni korunk “modern boszorkányüldözésének”, egyben a szülési jogok további csorbulását prognosztizálják.

Amerikában a legtöbb várandós nőt nőgyógyász kíséri, csupán az anyák 1 százaléka szül bába támogatásával kórházon kívül. Sok államban illegális a kizárólagos szülésznői kezelés a terhesség alatt – annak ellenére, hogy ezek bizonyítottan kedvezőbbek mind a baba, mind a mama számára. Angliában a szülések többségét még bábák vezetik, de a hiány miatt folyamatos a toborzás: most is 5000 betöltetlen pozíció van az Egyesült Királyságban.

Toni Harman, a Freedom for Birth vezetője szerint a több bába nem jelentene megoldást a csorbult szülési jogokra. Szerinte komplett szemléletváltásra van szükség, amelyben az orvostársadalom valódi információkkal látja el az anyákat, s így a nők valóban felelősen tudnának dönteni saját szülésükről. A kampány vezetői arra is felhívkják a figyelmet, hogy jelenleg azokat a nőket, akik kiállnak szülési jogaikért, önzőnek bélyegzi meg a társadalom, holott ma már bizonyított előnyei vannak a háborítatlan szülsének az anya és a baba egészségére nézve is.