Fürdetés – kétszer egy héten

Ha a szülőket az esti rutinfeladatokról kérdezzük, az esetek nagy százalékában ugyanazokat a válaszokat kapjuk - fogmosás, fürdés, pizsamába bújás – csak a sorrend változik. Minden nap ugyanaz a három lépés. Egyszerűen hangzik? Pedig egyáltalán nem az!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 02. czefernek.lena

Ha a szülőket az esti rutinfeladatokról kérdezzük, az esetek nagy százalékában ugyanazokat a válaszokat kapjuk – fogmosás, fürdés, pizsamába bújás – csak a sorrend változik. Minden nap ugyanaz a három lépés. Egyszerűen hangzik? Pedig egyáltalán nem az!


Van, aki bevallottan csak heti két-három alkalommal fürdeti a gyerekeit. Sasha Brown-Worsham például a cofemom.co-on megjelenő blogjában arról ír, hogy csupán hetente párszor fürdeti 3 és 4 éves gyermekeit. Mint mondja, ez az információ legtöbbször sokkot vált ki a hallgatóságból (vagy éppenséggel azt, hogy bevallják, ők is így tesznek).

De az tény, hogy a fürdési idő az anyuka életében gyakran komoly, szappanhabos küzdelem: a kislányomnak hosszú, derékig érő haja van, a fiam pedig nem bírja elviselni, ha vizes lesz a feje. A két gyereket ráadásul már nem lehet együtt fürdetni, túl nagyok hozzá – mesél tapasztalatairól az anyuka, aki számára a fürdetés hatalmas káoszt eredményez. Ezért ő azt vallja, ebből hetente kétszer bőven elég.

A gyerekek gyakran üvöltve vagy sírva vágnak neki a fürdetésnek, mondván, hogy nincsen kedvük hozzá. Mindig kifröcskölik a vizet, annak ellenére, hogy többször is kérem őket, ne tegyék. Mintha kimondottan örömüket lelnék a rendetlenkedésben, ezt pedig egyedül igencsak nehéz kezelni – vallja Sasha, aki ezért csak akkor fürdeti a gyerekeit, ha szükség van rá.

Ha koszosak vagy úszni voltak, esetleg melegben töltötték a napot, akkor igen, irány a kád! De a hidegebb hónapokban senki nem reklamál az elmaradt fürdő után. A gyerekek nem büdösek, később pedig úgyis naponta kell majd zuhanyozniuk – érvel a ritka fürdetés mellett az őszinte anyuka.

Ti milyen gyakran fürdetitek a gyerekeiteket?