Gyerek a konyhában? – Figyeljünk oda rá!

A konyha veszélyes terület, ahol szinte bármilyen veszélyforrásra lelhetünk, ami csak egy háztartásban előfordulhat: áram, éles pengék, beszívó, -csípő, -daráló háztartási gépek, törékeny üvegek, különféle vegyszerek, égési sérülések okozói, stb. A legkézenfekvőbb, ha be se engedjük a gyereket – gondolhatnánk. Pedig egy kis odafigyeléssel a konyha is remek gyakorlópálya az élethez.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. április 20. szabo.daniel

A konyha veszélyes terület, ahol szinte bármilyen veszélyforrásra lelhetünk, ami csak egy háztartásban előfordulhat: áram, éles pengék, beszívó, -csípő, -daráló háztartási gépek, törékeny üvegek, különféle vegyszerek, égési sérülések okozói, stb. A legkézenfekvőbb, ha be se engedjük a gyereket – gondolhatnánk. Pedig egy kis odafigyeléssel a konyha is remek gyakorlópálya az élethez.


A gyerekekhez alapvetően az a megfelelő hozzáállás, ha nem kezeljük le őket, de nem is tekintjük rögtön felnőttnek. Fontos, hogy érezzék, hogy a legtöbbet szeretnénk kihozni az életkori adottságaikból, ezt pedig megengedő, de okosan koordináló szülőként tehetjük meg a legjobban.

A kerthez hasonlóan a konyha is egy olyan terület, amit meg lehet szelidíteni. Attól, mert forr a víz a tűzhelyen, a gyereknek még nem kell leforráznia magát, és nem feltétlenül a disznóhús pörköltté kockázásával kell kezdenünk a konyhai oktatást. Két kéz, legyenek bármilyen kicsik is, mindig jól jönnek, ha segítenek, még a konyhában is! Lássuk, mire mehetünk kisebb-nagyobb gyerekeinkkel, akik nem szeretnének a szobában játszani, míg anyának pl. meg kell főznie az ebédet.

Fontos az előkészítés
Egy alapvető rend mindig kell, ezt a kisgyerekes családok hamar magukra szabják. Hogy melyik fiók nyitható, melyik dolog elérhető csak egy felnőtt számára, nem lehet kérdés nap közben sem. A gyerek szempontjából jó, ha vannak apró csecsebecsék, amik egyértelműsítik számukra a helyzetet, ezáltal elkerülhető, hogy két konyhai alkalom között ugorjon be a konyhába akármit is csinálni. Ilyen kis segítő eszköz lehet a kötény, vagy a fellépő, de kijelölhetünk neki saját kis deszkát, amin dolgozik, kaphat pici sodrófát, saját sótartót, lehet saját pultrésze, a lényeg, hogy érezze, felelős és fontos tagja a „konyhai személyzetnek”.

Fontos a lemondás is
Tanuljuk meg, hogy az ételeink nem úgy kell, hogy kinézzenek, mint a receptkönyvek hasábjain szereplők. A pogácsa, csak azért mert egy gyerek szaggatta, és miközben kinyomta a formából, be is nyomta, még ugyanolyan finom. A nudli, csak azért mert szabálytalan, még ugyanolyan jól csúszik. És kiborulhat a liszt, szétszóródhat a rizs, elgurulhat a sodrófa, talpig vizes lehet a gyerek, de ne aggódjunk! Ami helyrehozható, azt később helyrehozzuk, ami eltört, kidobhatjuk, ami vizes, megszáríthatjuk. Legyen az előtérben az, hogy gyermekünk minden mozdulattal TANUL.

Egészen kicsikkel végezhető feladatok
A legkisebbek odavannak a gyurmázásért, vagy pancsolásért, ezért számukra két helyszínt jelöl ki a konyhaművészet: sütigyártás és mosogatás. A süteményhez elég, ha vannak otthon helyes kiszúró formáink, az alaptésztát csak ki kell nyújtanunk a gyermeknek, aki aztán nekieshet kiszaggatni, amit csak bír belőle (nyújtsuk minél nagyobbra, garantáltan a közepén kezdi majd).

Egy könnyű, hűtőben akár másfél-két hétig is tárolható tészta a linzer alaptésztája: 1 rész porcukor, 2 rész vaj (margarin), 3 rész liszt, ezt összegyúrjuk, nyújtjuk (vékonyra!), és zsírpapíron vagy kivajazott tepsiben kb. 10 perc alatt készre sütjük. A végén, amikor kihűlt, még a lekváros összeragasztásban is segítségünkre lehet a gyerek. Még könnyebb, ha nem kell bonyolult mókusformákat kiügyeskedni a szaggatóból, és begyúrjuk a verhetetlen túrós pogácsát, amelyből a kerek akármekkora szaggatóval szaggattatunk formákat. Ehhez gyúrjuk össze a következőket: 25 dkg túró, 25 dkg liszt, melyben elmorzsolunk 1 élesztőt, 25 dkg margarin, só. A tésztát aztán hagyhatjuk vékonyra, vastagra, tényleg, ahogy sikerül. A tepsiben se baj, ha összeérnek, így az oda pakolást is bízhatjuk a gyerekre.

A mosogatásnál pedig, miután feltűrtük a ruhája ujját, stabilan odatettük őt az egyik tálcához, megengedtük a vizet és felkészültünk arra, hogy a fél méteres körzetben maradó tárgyak vizesek lehetnek, igazából magára is hagyhatjuk. Deszkák, műanyag keverőedények, a mixer habverői, kanalak, gyerekpoharak, teafőző, lábosok, fakanalak az elsődleges célpontok, aztán ahogy ügyesedik, nehezíthetjük a pályát.

Nagyobbakkal végezhető feladatok

A „nagyobbak” alatt is olyan gyerekek értendők, akik még néha picik ahhoz, hogy egyedül elfoglalják magukat, tehát mondjuk ovis korúak. Velük aztán már szinte mindent lehet csináltatni, csak nézzünk úgy a dolgokra, hogy meglássuk azokat a részfeladatokat, amiket egy gyerek is meg tud csinálni. Például: ne ő vágja fel a petrezselymet, de ügyeskedje bele nyugodtan a salátába, ne ő érjen a nyers húshoz, de nyugodtan sózza, sőt, klopfolhatja is (ez az igazi mulatság!).

Megfontolt szülői hozzáállással, és természetesen segítséggel, még a veszélyesnek titulált tárgyak közelébe is merészkedhetnek: anyával együtt lehet beleszórni a hagymát (vagy egyebet) az aprítóba, amit aztán persze anya zár le, de a gyerek kapcsolhat be, segíthet elnyalogatni a habverő lapátkáit , és eltüntetni a sütik krémének maradékait az edényből.

Látványos, és a gyerek számára is sikerélménnyel kecsegtető, ha a „termék” kikerül az asztalra. Egy salátához hozzávalókat felvághatja anyu, és keverheti a gyerek, az öntetet is fontos, hogy mi csak felügyeljük, keverni, sózni, olajat, ecetet beleereszteni ő is tud. Ahol esetleg fontosak az arányok, fogjuk mi is az üveget.

A legfontosabb a bizalom! A gyerekek biztosan el fognak rontani dolgokat, de kevés olyan konyhai malőr van, amit ne lehetne helyrehozni. Tartsuk szem előtt, hogy a gyereknek a legfontosabb, hogy velünk lehessen, és érezhesse, hogy büszkék vagyunk rá. Innentől kezdve pedig mindegy, hogy a terítést, a szalvétahajtogatást, vagy a rántotta kikeverését bízzuk rá, örömmel fog segíteni, és ehhez az örömhöz igyekvő odafigyelés, és alkalomról alkalomra ügyesebb kezecskék társulnak majd.