Gyógyszertippek a netről – veszélyes lehet!

Az internetes fórumokon gyakori, hogy a kismamák egymástól kérnek tanácsokat gyógyszerekkel és adagolásukkal kapcsolatban. Sajnos ez nem túl biztonságos megoldás.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2013. január 29. bencze.aron

Az internetes fórumokon gyakori, hogy a kismamák egymástól kérnek tanácsokat gyógyszerekkel és adagolásukkal kapcsolatban. Sajnos ez nem túl biztonságos megoldás.


A kismamák és kisgyermekes édesanyák által látogatott internetes fórumokon, blogokban, Facebook-csoportokban gyakori kérdés: “Ti mit adtok a gyereknek köhögésre / orrfolyásra / lázra / hasmenésre?” Legalább ugyanennyi az ilyen típusú felvetés is: “Voltunk az orvosnál, ezt és ezt mondta, de nem hiszek neki, ti mit csinálnátok?” A háziorvos szerint azonban akár életveszélyes is lehet, ha egymásnak és egymás gyerekének ajánlgatunk konkrét gyógyszert. Aki pedig nem hisz az orvosának, az nem is bízik benne, tehát célszerű másikat keresnie.

– A háziorvos és a házi gyermekorvos sem tud rendesen gyógyítani akkor, ha a páciensek, vagy gyermek esetén a páciens szülei nem bíznak meg benne, nem hiszik el neki, amit mond, vagy nem veszik be azt a gyógyszert, amit felírt, például azért, mert az anya szerint túl sok az antibiotikum a gyermekének – mondja Marusin Ildikó háziorvos. Ugyanilyen rossznak tartja Marusin Ildikó, amikor internetes fórumokon azt olvassa: “nagyon köhög a kisfiam, ti ilyenkor mit adtok a gyereketeknek?” Ennyi információból még egy szakember sem tud megfelelő készítményt ajánlani, nemhogy olyan ember, aki nem orvos.

– Tudni kell, hogy pontosan milyen a köhögés: hurutos, száraz, spasztikus, szakadozó, irritált, fulladásos, asztmatikus? Az is lényeges körülmény például, hogy hány éves a kisfiú – magyarázza a doktornő. Kellő szaktudás híján a száraz köhögésre a fórumozó társak ajánlhatnak köptetőt, holott ebben az esetben köhögéscsillapítóra van szükség. A lázcsillapítók esetén sem elég tudni a gyógyszer nevét, azzal is tisztában kell lenni, hogy mi a hatóanyaga. A paracetamol-tartalmú lázcsillapítók például károsíthatják a májat, ha nem megfelelően adagolják, de paracetamolt nem csak egyetlen lázcsillapító tartalmaz, több ilyen is létezik, és még hosszan lehetne sorolni a példákat.