- Családháló - https://csaladhalo.hu -

Ha csak egy vitamint adsz a gyereknek, ez legyen az

Idén kivételesen szép a vénasszonyok nyara, október közepén még bőségesen élvezhetjük a Nap sugarait és a kellemes meleget. Most még van lehetőségünk az utolsó pillanatban feltölteni a D-vitamin-raktárainkat, s különösen fontos ez a kisgyerekek esetében, akik fogékonyabbak a különböző betegségekkel szemben. De mi köze ehhez a D-vitaminnak? Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna [1] csecsemő- és gyermekgyógyász elmondja, miért lényeges télen a D-vitamin pótlása.

A D-vitamin segít a télen gyakori vírusos fertőzések [2] leküzdésében, ugyanis hiánya esetén az immunrendszer működésében fontos szerepet játszó fehérvérsejtek (T-limfociták) aktivitása csökken, egyfajta alvó állapotba kerülnek. Ezeknek pedig a fő feladata a kórokozók elpusztítása lenne.

Nem igazi vitamin

Az emberi szervezetben a D-vitamin a napfény hatására a bőrben termelődik. Valójában ez egy hormonszerű előanyag, mely aztán több átalakuláson megy végbe, míg végül biológiailag aktív anyaggá válik, aminek az immunrendszeren kívül a kalciumszabályzásban és a csontosodásban van szerepe.

A téli időszakban nem éri a szükséges D-vitamin termeléséhez elegendő napsugárzás a bőrünket (a szolárium erre nem megfelelő), és a táplálékkal sem tudunk annyit bevinni, amennyi kellene. Jó természetes D-vitamin-forrás például a máj, a halmájolaj, a tojás, a tej és a tejtermékek. Ezekből viszont rengeteget kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy a napi vitaminszükségletünket fedezzük.

A bejegyzés folytatásához kattints [3].

Hozzászólások

hozzászólás