Ha elrontottuk a gyomrunkat

A gyomorrontást nem csak a túlzott mennyiségű, vagy romlott étel fogyasztása okozhatja, hanem vírus is. Ha túlzottan megterheljük a gyomrunkat, vagy romlott ételt eszünk, gyulladás keletkezhet a gyomorban. Különös kezelést nem igényel, de nagyon fontos az elveszett folyadék pótlása. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. május 11. bauknecht.hajnalka

A gyomorrontást nem csak a túlzott mennyiségű, vagy romlott étel fogyasztása okozhatja, hanem vírus is. Ha túlzottan megterheljük a gyomrunkat, vagy romlott ételt eszünk, gyulladás keletkezhet a gyomorban. A gyomor természetes úton akar megszabadulni a felesleges ételtől, ezért fordul elő a hányás, hasmenés, hányinger. Nem érdemes a tüneteket elnyomni, azzal csak meghosszabbítjuk a betegség időtartamát. Ez egy védekező reflex, melynek segítségével megszabadulunk a felesleges ételtől, vírus esetén pedig a kórokozóktól.


Tünete a rossz közérzet, gyomorfájdalom és a hányinger. Időnként hasmenés is előfordul. Különös kezelést nem igényel, de nagyon fontos az elveszett folyadék pótlása. Az étel visszavezetése lassan történjen. Először krumpli, alma, banán, természetesen kis mennyiségben, majd emeljük az adagokat.

Gyerekeknél

Hányás után néhány percet várjunk, majd lassan, kortyonként itassuk cukrozott teával vagy higított gyümölcslével. Általában nincs étvágyuk, de ha van, akkor hagyjuk, egyenek azt, amihez kedvük van, nem szükséges a szigorú diétát betartani.

Várandósoknál

Alapesetben is oda kell figyelni, hogy gyomorrontást okozó ételeket ne együnk, de terhesség alatt különösen fontos. Kerülni kell a nyers húsokat, lágy sajtokat. Alaposan meg kell mosni a gyümölcsöket.

Ha mégis megtörténik a baj, legfontosabb a folyadékpótlás, minden székelés, hányás után egy legalább egy pohárral. Kerülni kell a fűszeres ételeket, a túl sok sót, a kávét, mert ezek vizet vonnak el a szervezetből.

A hasmenés felfázás jele is lehet, amire terhesség esetén különösen oda kell figyelni. Ugyanakkor a terhesség végén a szervezet szülésre való felkészülése is kezdődhet gyomorrontásos tünetekkel, hasmenéssel, hányással.

Általánosan elmondható, hogy ha a gyomorrontás 2-3 nap alatt nem múlik el magától, ajánlott orvoshoz fordulni.