Ha érdekel a szülés-születés lelki oldala…

2012. szeptember 21-23. között ismét ingyenes programokat kínál a nagyközönségnek a Perinatus Alapítvány. A szervezők szándéka szerint hagyományteremtő Perinatus napok programsorozat keretében ízelítőt kaphatunk az alapítvány csoportjaiból, emellett szakmai előadásokkal, beszélgetésekkel várják a várandósság, szülés-születés lelki vonatkozásai iránt érdeklődőket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 20. czefernek.lena

2012. szeptember 21-23. között ismét ingyenes programokat kínál a nagyközönségnek a Perinatus Alapítvány. A szervezők szándéka szerint hagyományteremtő Perinatus napok programsorozat keretében ízelítőt kaphatunk az alapítvány csoportjaiból, emellett szakmai előadásokkal, beszélgetésekkel várják a várandósság, szülés-születés lelki vonatkozásai iránt érdeklődőket.


2012. szeptember 21. péntek

 

Perinatális pszichológia közérthetően – gyakori témák, kérdések

megnyitó, beszélgetőkör

A szakmai beszélgetésben példákkal illusztrálva, közérthetően áttekintjük, hogy milyen témákban, kérdésekben, és milyen szemlélettel nyújtanak támaszt a Perinatus Alapítvány szakemberei a várandósság, szülés-születés és gyermekágy időszakában. Ugyanakkor arról is szó esik, hogy mekkora gyakorlati jelentősége van egy jól működő szakmai hálózatnak, ahol az érintett társszakmákban dolgozók együttműködése jelentősen megkönnyítheti a családok helyzetét ebben az érzékeny időszakban.

Háziasszonyok:Nováky Rita szülésznő, Szénási Kornélia pszichológus

Időpont:szeptember 21. péntek 16.00

 

Die Kraft in mir – A belső erő

filmvetítés

A Belső erő egy születésházban zajló három szülésen keresztül három baba érkezését mutatja be. Megláthatjuk a vajúdás folyamatát és azt az erőt, amely az anyákat tölti el a vajúdásuk, szülésük alatt.

A filmvetítést beszélgetés kíséri.

Időpont:szeptember 21. péntek 18.00

Háziasszony: Nováky Ritaszülésznő

 

2012. szeptember 22. szombat

 

Játékos mesélés a születésről

interaktív foglalkozás

Az óvodás korú gyerekeknek és szüleiknek szóló játékos foglalkozáson mesélünk a születés csodálatos természetéről, bemutatjuk ezt a folyamatot egy rongybabán. Ezt követően a gyerekek a szervezők által biztosított felügyelet mellett játszhatnak, miközben a szüleikkel folytatjuk tovább a beszélgetést arról, hogy hogyan viszonyulnak szülőként a szülés-születés témájához, és hogyan támogathatják gyermeküket a zökkenőmentes, tabuk nélküli szexuális fejlődésben, ami a kicsik majdani szülővé válásának is alapjául szolgál.     
A program támogatja, hogy a szülés-születés témája természetesen megközelíthető legyen a gyerekek számára – ez főleg akkor fontos, ha a születés valamiért nehéz volt. Ez különösen a császármetszett gyermekek számára olyan gyógyító tapasztalás, amelynek segítségével a saját gyermekük születése majdan természetesebben alakulhat. Emellett a játékos beszélgetés a szexualitás témáját is könnyebben kezelhetővé teheti a családok számára.      
A programot vezeti: Novák Julianna tanító, dúla, szülésfelkészítő

Időpont:szeptember 22. szombat 10.00-12.00

 

Párbeszéd szavakkal és szavakon túl

a szülő és kisbabája közötti kapcsolat és kommunikáció

A szülőknek időnként nehézséget jelent a baba jelzéseinek értelmezése. Miért sír még mindig, holott már nem éhes és tisztába is tettük? Miért fordítja el a fejét, ha szeretnénk megetetni? Ilyen és ehhez hasonló kérdések sorára keresik a szülők a választ és nem mindig találják. Holott a baba jelez: mozdulattal, arckifejezéssel, izomtónussal, sírással, nevetéssel. A csoport segít jobban megérteni kisbabánk jelzéseit.

Ez az alkalom egy ősszel induló csoport demonstrációja.

A csoportot vezeti:Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés szakember és Szénási Kornélia pszichológus

A csoportra az anyukákat, apukákat 1-18 hónapos babájukkal együtt várjuk.

A részvételhez előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277

Időpont:szeptember 22. szombat 10.00-11.30

 

„Testemmel-lelkemmel szülöm meg”

lelki felkészülés a szülésre – beszélgetés a szülészorvossal

Napjainkban egyre szélesebb körben merül fel az igény arra, hogy a várandósság és szülés-születés során a szülészorvos is holisztikus megközelítéssel viszonyuljon az anyához és magzathoz, megengedve a lelki aspektus beszűrődését a helyzetbe. A beszélgetésben azt járjuk körül, hogy a szülész-nőgyógyász tapasztalata szerint a lelki felkészülés támogatása hogyan hathat a gyermekvárás folyamatára és szülés lefolyására, milyen eszközök állnak az orvos rendelkezésére és hogyan nyújthat támogatást a lelki segítő szakmák képviselőivel együttműködő tágabb szakmai team kialakítása.

Meghívott szakértő:Dr. Ujvári Attila szülész-nőgyógyász szakorvos

Időpont:szeptember 22. szombat 13.00-14.30

 

Az oxitocinról másképp

A szülésben fontos szerepet játszó oxitocin hormon egyaránt felelős a szülés és szoptatás testi folyamataiért (méhösszehúzódás, a mell simaizmainak összehúzása) és a lelki folyamatokért is. Az agyban megjelenő oxitocin váltja ki az anyai viselkedést, ez teszi érzékennyé az anyát a saját babájára, csökkenti a félelmet, a depresszió kialakulásának kockázatát, növeli a bizalmat és a társas támasz keresését, elfogadását. Az oxitocin hormon akkor fejti ki hatását, ha van idő az anyagot érzékelő receptorok kialakulására.

Az előadó az oxitocin hormonális rendszeréről ad ismertetőt, amely nemcsak a szülésnél van jelen, hanem mindannyiunk mindennapi életében is.

Előadó:Dr. Varga Katalin pszichológus

Időpont:szeptember 22. szombat 14.30-16.00

 

Szülésfelkészítés kicsit másképp: a baba felkészítése a születésre

A születésfelkészítő tanfolyamok eleinte csak a várandós nőknek szóltak, majd az apás szülések megjelenésével a férfiak bevonása is fontossá vált. Ám a szülésnek van még egy fontos szereplője: maga a baba. Neki nincs szüksége felkészülésre? Munkánk során azt tapasztaljuk, hogy a szülés-születés folyamatát nagyban megsegíti, ha a magzat is felkészül élete első nagy feladatára. Ezért a csoporton a figyelmünket a babák felé fordítjuk, elmeséljük és megmutatjuk nekik, mi vár rájuk a születés során. Így testileg és lelkileg is felkészülve indulhatnak a nagy útra.

A programot vezeti:Szénási Kornélia pszichológus

Időpont:szeptember 22. szombat 16.00-17.30

 

2012. szeptember 23. vasárnap

 

Családdá válni

sajátélményű műhely pároknak

Gyakran tapasztaljuk, hogy családdá nem a házasságkötéssel, vagy gyermekünk születésével válunk. Mikor indul ez a folyamat, és hol tartunk épp benne? Hogy éljük meg az állandó hullámzást, változást, alkalmazkodást? Mikor történik meg ténylegesen a családdá válás? Vajon mi kell ahhoz, hogy ezt érezzük? A csoportfolyamatban ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Ez az alkalom egy pároknak szóló önismereti folyamat demonstrációja. A csoport zárt, maximális létszám 14 fő.

A csoportot vezeti:Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés szakember és Majoros István családterápiás képzést végzett szakember, mentálhigiénés szakember

Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277

Időpont:szeptember 23. vasárnap 9.00-13.00

 

Mozgásmegfigyelő csoport

A csoportban a babák mozgását és kommunikációs megnyilvánulásait figyeljük. Megpróbáljuk megérteni, milyen fejlődési pillanat tanúi vagyunk. A baba mozgásszervezése mennyire áll készen az ösztönei, a vágyai, vagy a kíváncsisága által hajtott cselekvésekre? Milyen egyszerű helyzetekkel, feladatokkal, mozdulatokkal, vagy csak egy értő érintéssel tudjuk a babát az adott fejlődési pillanatban támogatni, esetleges elakadásokon átsegíteni, vagy épp a továbblépést serkenteni?

Részvétel: 1-12 hónapos babákkal.

Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277

Időpont: szeptember 23. vasárnap 9.00-10.00

 

Felnőtt mozgásélmény-csoport

A felnőtt csoportban a magzati mozgásfejlődés egy-két kiemelt állomását bejárva a magzati lét néhány korai állapotát élhetjük át, várandós kismamák által is könnyen végezhető mozgás- és figyelmi gyakorlatok segítségével. A magzati mozgások megtapasztalása révén megélhetjük a szavak nélküli, jelenlétünkön és figyelmünkön keresztül létrejövő kapcsolatot. E mély és intenzív összehangolódáson túl ezek az élmények a születés utáni időszak együttlétének megalapozásához, az empatikus szülő-gyermek kapcsolat, a kommunikáció és az együttműködés kialakításához nyújtanak fontos támpontokat.

Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277

Időpont: szeptember 23. vasárnap 10.00-11.00

A programokat vezeti:az amerikai The School for Body-Mind Centeringben oktatott mozgásfejlődési ismeretek alapján Kálmán Ferenc mozgásterapeuta.

 

Apává válni

sajátélményű műhely férfiaknak

Apává válni sokkal többet jelent annál, hogy egy férfinak gyermeke születik. Ez egy folyamat, melyben a férfi érzelmileg leválik eredeti családjáról, és megérkezik új családjába. Szembenéz apamintáival (milyen viszonya volt az apjával, az életét meghatározó férfi-szereplőkkel), rátekint elköteleződési képességére, érzelmei kezelésére, intimitási készségeire. Apává válhatunk már gyermekünk megszületése előtt, de kisbabánk, iskolába járó, vagy éppen a kamaszkor nehéz éveit taposó gyermekeink mellett is. Soha nem késő.

Tehát várom mindazokat, akik az apaszerepre készülnek, vagy éppen küzdenek azzal.

Ősszel induló csoport demonstrációs alkalma.

A csoportot vezeti:Majoros István mentálhigiénés szakember, családterápiás képzést végzett szakember

Előzetes jelentkezés szükséges: perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277

Időpont:szeptember 23. vasárnap 14.00-15.30

 

Beszélgetés a császármetszésről

beszélgetőkör

Magyarországon minden harmadik szülés-születés császármetszéssel végződik. Gyermekünk érkezésére többnyire nem így készülünk, mégis előfordulhat, hogy szándékunk ellenére érintettek leszünk.

Az érzéstelenítés és az altatás a műtét során, az elszakítottság a babánktól, az átvágott testhatárok nem csak fizikai fájdalmat, de komoly lelki nehézséget is okoznak az anyának és a gyermeknek egyaránt. Az anyává válás folyamata ilyenkor nehezített. A család sokszor nem érti a fájdalmakat és a hiányérzetet, ami az anyában marad. Hogyan segíthetünk?

Háziasszonyok:Csizek Zsuzsanna mentálhigiénés szakember és Nováky Rita szülésznő

Időpont:szeptember 23. vasárnap 14.00-15.00

 

Összehangoló – ismerkedés a magzattal

Minden várandós nő természetes igénye, hogy ismerkedjen a babájával és megérezze a kettőjük közötti kapcsolatot. A mindennapok felfokozott élettempójában azonban ez sokak számára nehézséget jelent, nem könnyű időt szakítani a lelassulásra és nyugodt befelé figyelésre. Az „Összehangoló” csoport megteremti azt a légkört, amelyben a résztvevők elcsendesedhetnek, és teljesebb figyelemmel fordulhatnak a babájuk felé. Az így megerősödő kapcsolat nemcsak a várandósságot teszi örömtelibbé, hanem megkönnyíti a szülés-születés folyamatát és fontos erőforrásokat nyújt a gyermekágy időszakában is.

A csoportot vezeti:Szénási Kornélia pszichológus és Máriás Petra családkonzulens gyakornok            

Előzetes jelentkezés szükséges:perinatus [at] perinatus [dot] hu, 30/709-0277

Időpont: szeptember 23. vasárnap 16.00-18.00

Helyszín: Perinatus Alapítvány, 1061 Budapest, Hegedű utca 9. fszt. 1. 14-es kapucsengő

A Perinatus Napok programjai térítésmentesen látogathatók.