Ha fájdalomra számítasz, azt kapod – videó az orgazmikus szülésről

Fájdalom, ami extázisba fordítható? Az orgazmikus szülés pártolói szerint ez igenis lehetséges. Az egyetlen gát mi magunk vagyunk. A módszer propagálója szerint ugyanis az emberi elme mindenre képes, ezért ha egy nő fájdalomra számít szülés közben, stresszhormont termel, befeszül és valóban fájdalmat érez. Mint a szülést bemutató "vicces" hollywoodi filmekben.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 09. czefernek.lena

Fájdalom, ami extázisba fordítható? Az orgazmikus szülés pártolói szerint ez igenis lehetséges. Az egyetlen gát mi magunk vagyunk. A módszer propagálója szerint ugyanis az emberi elme mindenre képes, ezért ha egy nő fájdalomra számít szülés közben, stresszhormont termel, befeszül és valóban fájdalmat érez. Mint a szülést bemutató “vicces” hollywoodi filmekben.


Kín és fájdalom – mint a filmekben!

Egyes anyukák felfedezték, hogyan lehet a világ legfájdalmasabb élményét a világ legörömtelibb eseményévé változtatni – ők az orgazmikus szülés szószólói. Ezek a nők úgy vélik, hogy az általános köztudatban lévő sztereotípiák (a szülésnek kegyetlenül fájdalmasnak kell lennie, és a kismama magán kívül ordít közben) a felelősek azért, hogy a nők többsége valóban fájdalmas szülést tapasztal meg. Minderre rásegítenek azok a széles körben ismert hollywood-i filmek is, amelyek mókásan ugyan, de szintén borzalmas képet festenek a szülőszobában történő eseményekről.

Ezzel ellentétben az orgazmikus szülés támogatói szerint kevesebb intim és örömteli élmény létezik annál, mint amikor egy terhes anyuka végre világra hozza gyermekét. Hogy az esemény valóban ne csak a fájdalomról szóljon – nos itt jön közbe az önnevelés és a gondolkodásmód megváltoztatása. Az orgazmikus szülés képviselői szerint a szülés agóniája ugyanis extázisba is fordítható, mint ahogy az az alábbi videóban látszódik.

21 százalék orgazmust él át

A nők bizonyos százaléka valóban arról számol be, hogy szülés közben orgazmust élt át (nem reprezentatív felmérés szerint 21 százalékuk), s ebből a jelenségből indul ki az egész irányzat, amely azt tanítja, hogy némi tudatossággal mindez szabályozható.  Az elmélet alapja, hogy a szülés során ugyanazok a szervek stimulálódnak, mint szexuális aktus közben, csupán az “irány” eltérő. Debra Pascali-Bonaro aki szüléstanfolyamokat vezet 21 éve úgy döntött, dokumentumfilmet forgat a jelenségről. Számtalan párt filmezett le életük eme intim pillanatában, ezekből a felvételekből pedig látszódik: a szülés romantikus, extatikus állapotban is le tud zajlani.

Christiane Northrup, akinek számos, nők egészségével kapcsolatos könyve jelent meg, úgy véli, mindez könnyen megmagyarázható. A társadalom ugyanis már nagyon régóta azt sulykoja a nőkbe, hogy a szülés egy nagyon fájdalmas valami. Ha pedig fájdalomra számítasz, akkor a szervezet stresszhormont termel, és az izmok befeszülnek. Ebben az esetben pedig valóban fájdalmassá válik a szülés. Pedig a vajúdás közben történő hormonális változások pontosan arra hivatottak, hogy a közben fellépő fájdalomérzetet csillapítsák. A dokumentumfilmben arról is szó esik, hogy a kórházi környezetben történő szülés növeli a fájdalmat. Ennek legfőbb oka, hogy a szülő nőt ágyba fektetik, méghozzá a hátára – véli Debra Pascali-Bonaro. Pedig manapság már számos lehetőség lenne sétálásra, kád, labda, bordásfal használatára.

Valóban arról van szó, hogy választhatsz, fejbevágod magad egy kalapáccsal vagy sem?

A szakértő szerint az első lépcső az orgazmikus szülés felé, hogy a kismama leszámoljon a szüléssel kapcsolatos félelmeivel. Az is sokat segít, ha valamilyen relaxációs technikát alkalmaz a vajúdáskor. Ez nem azt jelenti, hogy egyáltalán nem érzékel fájdalmat, csupán arról van szó, hogy a kellemetlen érzéseket érzékibe fordítja át (és itt nem csupán szexuális értelemben vett érzékiségről van szó). Azok számára, akik nem értik, ezek a nők miért a fájdalmat és miért nem a sokkal biztonságosabb érzéstelenítést választják, a videó szintén magyarázattal szolgál. Ezek az érzékek ugyanis letompulnának a gyógyszerek hatására.

A fenti videóban számos pár beszámolóját hallhatjuk, de bővebben is olvashatunk a témáról az Orgazmikus szülés című, magyarul is megjelent könyvben, valamint Debra Pascali-Bonaro orgazmikus szülésről elnevezett honlapján, és Christiane Northrup internetes írásaiban is.