Ha nem akarja abbahagyni az üvöltést 1.

Egy újszülött érkezése mindig nagy öröm az egész családnak, ám az ezzel kapcsolatos izgatottság gyakran frusztráltságba mehet át, ha a baba nyűgösebb, sírósabb az átlagnál. Mivel nem csak neki, de anyunak és apunak is szüksége van néha alvásra, íme, néhány babanyugtató tipp.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 28. czefernek.lena

Egy újszülött érkezése mindig nagy öröm az egész családnak, ám az ezzel kapcsolatos izgatottság gyakran frusztráltságba mehet át, ha a baba nyűgösebb, sírósabb az átlagnál. Mivel nem csak neki, de anyunak és apunak is szüksége van néha alvásra, íme, néhány babanyugtató tipp.


Számtalan lehetőség kínálkozik a szülők számára, amellyel megnyugtathatják kivételesen nyűgös kisbabájukat. Az eHow.com összegyűjtött 10 olyan tippet, ami a baba és a szülők számára is megnyugvást hozhat: a gyakorlati megvalósításánál vegyük figyelembe, hogy egyes babák kizárólag egy bizonyos módszer hatására nyugszanak meg, míg másoknak a metódusok keverékére van szüksége ahhoz, hogy abbahagyják a sírást.

Pólya

A pólyázás még a legnyűgösebb babát is megnyugtathatja. Az eljáráshoz szükség lesz valamilyen puha, bepólyálásra allkalmas anyagra és egy sík felületre. A kiterített takaró felső csücskét hajtsuk vissza, és az anyag közepére helyezzük rá a kicsit. A takaró jobb sarkát tekerjük a kicsi testére és hajtsuk be a háta mögé. A kendő alját hajtsuk fel és tűrjük a jobb szárny mögé a baba mellkasánál. Végül a bal oldali részt is tekerjük a pici testére. A betekerés során ügyeljünk rá, hogy ne túl erős, de mégis határozott pólyát képezzünk, amely szabadon hagyja a baba nyakát és fejét. Ez az eljárás azért remek, mert visszaidézi a babában azt a biztonságos és nyugodt helyzetet, amikor még az anyaméhben volt.

Szoptatás és cumi

Azok a babák, akiket szoptatnak, könnyedén megnyugszanak az etetés során. A szopizás közben ugyanis nem csak az anya, de a baba testében is hormonok szabadulnak fel, amelyek nyugtató hatásúak. Ne féljünk tőle, hogy olyankor is alkalmazzuk ezt a módszert, amikor nem lehet éhes a gyerek, ugyanis nem tudjuk túletetni. Ilyenkor a baba úgyis kevesebbet eszik, és rendszerint belealszik a szoptatásba.  Azoknál a babáknál, akiket tápszerrel etetnek, használhatunk cumit, miközben apu vagy anyu öleli a kicsit. Ez a szoptatáshoz hasonló komfortérzetet okozhat a kicsinek. A szopizás nyugtató hatására mellett a baba ilyenkor  megszabadulhat az őt kínzó szelektől és elmúlhat túlzott izgatottsága is.

Babamasszázs

A babamasszázs számos előnyéről korábbi cikkünkben már írtunk, most röviden csak annyit, hogy a fokozott törődés intenzív élménye nyugtat, segíti a mély alvást és stimulálja a bélműködést is. Így nem csak segít ellazulni a picinek, de kettős hatása révén a baba megszabadulhat közben az őt kínzó szelektől is.

Szabaduljunk meg a szelektől

Mint már korábban is említettük, a szelek is okozhatnak olyan diszkomfortérzetet, ami miatt nyűgösebb az újszülött. Ha a baba hasfájós, segítsünk neki megszabadulni a távozó gázoktól! Ezt a szülők úgy tudják megtenni, hogy a hátára fektetik a picit, és óvatosan mozgatják a lábait, mintha a baba biziklizne. Ezt pár percig végezzük, majd finoman hajlítsuk be a gyerek mindkét térdét, és nyomjuk a lábát a mellkasa felé. Ezek a mozgások segítik az emésztést és hozzájárulnak a gázok távozásához is.

Nyugtató hangok

A babát a méhben számos, számára nyugtató hanghatás éri. Mi, szülők ezt úgy tudjuk szimulálni, ha finoman, halkan “ssssssssss” vagy “hussss” hangokat adunk ki. Vannak olyan babák is, akiket az anyjuk halk éneklése nyugtat meg.

A folytatásban további módszerekről olvashatunk!