Ha nem bírod lenyelni – terhesvitamin

Egyfolytában émelyegsz az első trimeszter alatt, s ezen a kötelezően ajánlott terhesvitaminok csak rontanak? Íme, néhány tipp, mire figyelj oda a szedésüknél!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 19. czefernek.lena

Egyfolytában émelyegsz az első trimeszter alatt, s ezen a kötelezően ajánlott terhesvitaminok csak rontanak? Íme, néhány tipp, mire figyelj oda a szedésüknél!


Létezik olyan, gyermekvállalásra készülő anyuka, aki ne hallott volna már a terhesvitaminok áldásos hatásáról? Hogy a folsav mennyire fontos annak érdekében, hogy egészséges babánk szülessen? Hogy jó, ha már a tervezett gyermekvállalás előtt nekiállunk felturbózni a szervezetünket? A reklámok, orvosi és jóakarói tanácsok áradatában minimum felelőtlen, de akár önző gyerekgyilkos is lehet az a kismama aki ennek ellenére nem él szedésükkel. Pedig vannak olyan esetek, mikor a szervezetünk kézzel-lábbal tiltakozik a terhesvitaminok bevétele ellen. Például az első trimeszteri émelygés idején…mit lehet mégis tenni, ha nem szeretnénk sem saját, sem a babánk egészségét kockáztatni? Íme, a Családháló tippjei!

1. Szedd este!

A szakkönyvek és a gyógyszerészek egyaránt azt tanácsolják, hogy a terhesvitamiunok által kiváltott plusz émelygést elkerülendő érdemes inkább az esti órákban bevenni őket. A reggeli rosszullét ugyanis, ahogyan a neve is mutatja, a délelőtti órákban a legerősebb. Persze van, akinél délután is jelentkezik, ilyenkor érdemes fontolóra venni valamilyen más megoldást.

2. Az első időszakban elég a folsav!

Szerencsére az első időszakban a baba még olyan kevés energiát igényel, hogy a szervezeted alig érzi meg a tápanyagkiesést. Ilyenkor tehát elég, ha a fenyegető velőcső-záródási rendellenességek kiszűrését tűzöd ki célul magad elé, s a patikában recept nélkül kapható folsavkészítményeket szeded. Abban megoszlanak a vélemények, hogy meddig tartható fenn ez a kúra, de az első hat hétben biztosan nem kell tovább terhelned a szervezeted különböző plusz vitaminokkal

3. Egyél RENGETEG zöldséget és gyümölcsöt

A baba és a mama számára nélkülözhetetlen vitaminok persze megtalálhatóak a természetben is. Különösen a nyári időszakban van könnyű dolgunk, de ne essünk kétségbe ősszel vagy télen sem! A vitaminkészítmények szedését főleg azért találták ki, mert napjaink embere elképesztően egyhangúan táplálkozik, így nem biztos, hogy minden szükséges tápanyag bejut a szervezetébe. Jó tudni, hogy még a folsavat sem muszáj tablettákkal pótolni, hiszen rengeteg élelmiszerben megtalálhatóak a májtól elkezdve a zöld színű zöldségeken át a hüvelyesekig és a búzacsíráig. De még a sültkrumpliban is akad! Nézz utána, mit tudsz a legkönnyebben beszerezni a folsavtartalmú ételek közül! A májjal azért vigyázz, mert A vitamin tartalma miatt csak kis adag fogyasztása ajánlott a terhesség alatt!

Az alábbi tábkázat segíthet eligazodni abban, hogy milyen mennyiségű éltelben hány mikorogramm folsav található, és az a napi ajánlott érték hány százalékát teszi ki.

csirkemáj

105 gramm

770

193

gabonapehely

1/2 -1 1/2 csésze

100 -400

25 -100

dinsztelt marhamáj

105 gramm

217

54

főtt lencse

1/2 csésze

180

45

csicseriborsó

1/2 csésze

141

35

spárga

1/2 csésze

132

33

spenót

1/2 csésze

131

33

feketebab

1/2 csésze

128

32

Burrito babbal

2

118

30

vese

1/2 csésze

115

29

szárazbab főzelék sertésszelettel

1 csésze

9

223

limabab

1/2 csésze

78

20

paradicsomlé

1 csésze

48

12

kelbimbó

1/2 csésze

47

12

narancs

1 közepes

47

12

főtt brokkoli

1/2 csésze

39

10

hasábburgonya

nagy adag

38

10

búzacsíra

2 evőkanál

38

10

élesztő

 

 

 

4. Ne parázd túl a dolgot!

Egyszer egy orvos ismerősöm mondta, hogy ezek a kisbabák rendkívül jól összerakott kis szervezettel bírnak, elveszik amire feltétlenül szükségük van. Ezért aztán semmiképpen se aggódj, ha egy-két nap kimarad a vitaminszedésből, mert éppen annyira rosszul vagy, hogy csak pirítóst és gumicukrot vagy képes magadba erőltetni. A lényeg, hogy összességében mennyire figyelsz arra, mit juttatsz be a szervezetedbe!

5. Teszteld a termékeket!

Végezetül mindig szánj időt arra, hogy a megfelelő vitaminkészítmény kerüljön a kosaradba. Mivel ezek a termékek gyakran tartalmaznak allergén anyagokat is, ellenőriztesd a gyógyszerészeddel, nincs-e a tablettában valami, amit nem fogyaszthatsz. A leggyakoribb probléma a laktóz, de különböző olajos magvak származékai is lehetnek ezekben a készítményekben.

A táblázat forrása: folsav.hu.