Hajmosás könnyek nélkül?

A babák számára a hajmosás sokszor felér egy kisebbfajta sokkal, s a legtöbb esetben nem a sampon az oka annak, hogy potyognak a könnyeik. Összegyűjtöttünk néhány olyan módszert, amelynek segítségével csökkenthető a kicsik számára stresszes esemény.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. október 09. szabo.daniel

A babák számára a hajmosás sokszor felér egy kisebbfajta sokkal, s a legtöbb esetben nem a sampon az oka annak, hogy potyognak a könnyeik. Összegyűjtöttünk néhány olyan módszert, amelynek segítségével csökkenthető ez a kicsik számára olykor stresszes esemény.


Bár vannak szerencsések, akiknek a gyereke nemhogy könnyezik, de még kooperál is hajmosáskor, a legtöbb szülő számára ez a művelet elképzelhetetlen ordítás és sokkhatás nélkül. (Hogy most ki kap nagyobb sokkot, a szülő, vagy a gyerek, azt ne feszegessük.)

Mennyire kell egyáltalán mosni?

Csecsemőkorban a hajmosás legfontosabb funkciója és haszna a koszmó eltávolítása. Ehhez a folyamathoz azonban nem elég a víz vagy a koszmó elleni sampon, előzetes olajozás és hathatós dörzsölés is szükséges, amire a gyerek általában rosszul reagál.

A legjobb eredményt a fentiekhez hasonló „komoly” beavatkozásoknál akkor érhetjük el, ha a gyereket egy jó lelkiállapotban “kapjuk el”  koszmómentesítés céljából. Ez nyáron eshet a napközbeni pancsi idejére, de egyébként sem kell sem megvárni az estét. Ha pedig úgy látjuk, hogy nagyon nyűgös a gyerek, inkább ne kínozzuk vele, a koszmó nem fog “elszaporodni” attól, hogy néhány napot kihagytunk.

Hajmosás csak úgy

Emellett persze van a – viszonylag gyakori – “mezei” hajmosás, amikor egyszerűen csak meg akarjuk mosni a gyerek fejét. Van, aki ezt is nehezen viseli, ezért fontos a következők megszívlelése.

1.    A gyerekeket – főleg a téli időszakban – nem kell agyoncsutakolni. Amikor az egész testük fedve van, nem koszolódnak, attól a minimális izzadságtól pedig nem kell félteni őket, a mindennapi hajmosást tehát már csecsemőkortól el lehet felejteni.
2.    A hajmosás történhet észrevétlenül is, ha a kicsi már ül és játszik a kádban, elég, ha a kádvízbe eleve sampont teszünk (ma már egyik sem csípi a szemet vagy szárítja a bőrt), és így ezzel a samponos-vizes kézzel tudjuk átcirógatni a gyerek haját. Mire észreveszi, mi történik, már készen is vagyunk.
3.    Ha nagyobb a gyerek, beszéljünk meg vele egy fix hajmosás-napot, illetve magyarázzuk el neki, milyen esetekben kell mindenképpen megmosni a haját. Így kevésbé fog lázadni, hiszen tudja, mikor számíthat a dologra és nem váratlanul éri.
4.    Szintén segítség lehet a félelem elkerüléséhez, ha a gyerek egy kis méretű törölközőt kap a szeme elé, amit ő szoríthat oda, megakadályozva, hogy víz menjen a szemébe.
5.    Néha az is beválik, ha anyából sorstárs lesz: hagyjuk megmosni a hajunkat, hadd vizezzék-samponozzák össze a kicsik a mi hajunkat, és cserébe akkor mi is megmoshatjuk az övét.