Hatástalanok lesznek az antibiotikumok?

Egyre több baktérium válik panrezisztenssé, vagyis minden létező antibiotikummal szemben ellenállóvá. Ennek az az oka, hogy nem mindenhol receptkötelesek az antibiotikumok, emiatt sokan indokolatlanul szedik azokat - mondta az InfoRádiónak Princz Gyula, az Egyesített Szent László és Szent István Kórház infektológus főorvosa.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 22. szabo.daniel

Egyre több baktérium válik panrezisztenssé, vagyis minden létező antibiotikummal szemben ellenállóvá. Ennek az az oka, hogy nem mindenhol receptkötelesek az antibiotikumok, emiatt sokan indokolatlanul szedik azokat – mondta az InfoRádiónak Princz Gyula, az Egyesített Szent László és Szent István Kórház infektológus főorvosa.


Magyarországon is megjelentek a multirezisztens, vagyis a számos antibiotikum csoporttal szemben ellenálló kórokozók mellett az úgynevezett panrezisztens kórokozók is, amelyek a hozzáférhető összes antibiotikummal szemben ellenállóak – közölte a Princz Gyula infektológus főorvos.

Az egyre több problémát kiváltó jelenséget a szakorvos azzal magyarázta, hogy felelőtlenül szedjük az antibiotikumokat, továbbá kiszelektálódnak azok a baktériumok, amelyek az antibiotikumok támadását ki tudják védeni.

Arra a kérdésre, hogyan lehet indokolatlanul szedni az antibiotikumot, amikor azt csak orvos írhatja fel, Princz Gyula úgy válaszolt: Magyarországon igaz ez a kijelentés, de sok már országban nem így van.

Ez a küzdelem nem az antibiotikumok és a baktériumok közti csatában dől el – mondta a szakorvos, aki az antibiotikum-politika betartásának fontosságát hangsúlyozta. Ennek az a lényege, hogy megfelelő antibiotikumot megfelelő ideig és koncentrációban írjanak fel, és feleslegesen ne alkalmazzanak ilyen szert az orvosok.