Hatszáz gyermeke is lehet a professzornak

Világszerte egyre több gyermek születik meg úgy, hogy – elvileg – soha sem ismerheti meg a biológiai apját. A spermadonorok kiléte ugyanis titkos, ám felnőtté válva sokan érzik úgy, joguk van megismerni a gyökereiket.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. szeptember 16. bencze.aron

Világszerte egyre több gyermek születik meg úgy, hogy – elvileg – soha sem ismerheti meg a biológiai apját. A spermadonorok kiléte ugyanis titkos, ám felnőtté válva sokan érzik úgy, joguk van megismerni a gyökereiket – írja a Bors.


Mindössze saját nyálmintájára, egy genetikai vizsgálatra és az internetre volt szüksége annak a 15 éves amerikai fiúnak, aki a valódi édesapját szerette volna felkutatni. Mike édesanyja annak idején nem talált magának olyan férfit, akinek szívesen szült volna gyermeket, ezért egy spermabankhoz fordult. Ott megadta a kívánt paramétereket (fejforma, magasság, hajszín, testalkat), majd pedig úgynevezett inszeminációs (beültetéses) módszerrel egy idegen donor spermáját juttatták be a petefészkébe. Harmadszori nekifutásra megfogant, és kilenc hónap múltán életet adott Mike-nak.

A gyermek 12 éves volt, amikor édesanyja elmondta neki fogantatása történetét, a kamaszkorba lépő fiú pedig elhatározta, megkeresi biológiai papáját. Első lépésként 289 dollárért genetikai vizsgálatot kért, majd pedig az eredményt feltette egy mindenki számára elérhető internetes oldalra. Szerencséje volt – számol be az esetről a bulvárlap. (…)

Visszaélések

A Bors cikkében kitér egy fura esetre is. Mint írja, az etikai és büntetőjogi vonatkozásokon túl hatalmas felháborodást egy osztrák származású, ám Angliában híressé vált orvos-genetikus esete. Az ügy ugyan nemrég pattant ki, ám a történet az elmúlt évszázad közepéig nyúlik vissza: Bertold Wiesner és felesége, Mary Barton 1940-ben Londonban alapított termékenységi klinikát, amelyen az évtizedek során 1500 nőt termékenyítettek meg mesterséges úton.

A klinika úgy hirdette magát, hogy ott kizárólag magas intelligenciájú, rendkívül előnyös testi adottságú donoroktól származó mintákat tárolnak. A professzor 1972-ben, felesége 2001-ben távozott az élők sorából, és mindeddig nők százai rebegtek hálát nevük hallatán. Csakhogy a mintákból fogant egyik gyermek, a kanadai filmrendező, Barry Stevens a saját genetikai térképe alapján elkezdte keresni féltestvéreit a világhálón, és legnagyobb megrökönyödésére nagyon rövid időn belül több mint tízen jelentkeztek a felhívásra.

A rendező ezt követően folytatta a nyomozást, amely kiderítette, hogy az addig istenített orvos évente legalább 30, összességében akár hatszáz nőt is teherbe ejthetett – a saját spermájával. Wiesner jó vágású, jó fizikumú, és kétség kívül magas intelligenciájú férfi volt, így a hirdetésekben nem hazudott, bár azt elfelejtette közölni pacienseivel, hogy minden második minta tőle származik.