Házi gyógymódok napégésre

Hiába, ha nem védekezel megfelelő módon a nap káros sugarai ellen, könnyen megégetheted magad - pontosabban a bőrödet. Ha már megtörtént a baj, nem kell a gyógyszertárig menned: a konyhában megtalálsz mindent ahhoz, hogy orvosold leégett bőrödet.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 09. Gyarmati Orsolya

Hiába, ha nem védekezel megfelelő módon a nap káros sugarai ellen, könnyen megégetheted magad – pontosabban a bőrödet. Ha már megtörtént a baj, nem kell a gyógyszertárig menned: a konyhában megtalálsz mindent ahhoz, hogy orvosold leégett bőrödet.


Akár fehérebb a bőröd, akár van már egy kis színed, ha nem elég körültekintően jársz el a nap sugarai alatt ténykedve, könnyen napégés lehet a strandolás vége. Az ilyenkor fájdalmasan piros bőr ég, húzódik és fáj a legkisebb mozdulatra is. A következő pakolások hatékonyan enyhítik az égett bőr tüneteit, miközben elég csak a konyhaszekrényed ajtaját kinyitnod, hogy elkészíthesd a gyógyírt.

Tejföl

Szinte minden háztartás hűtőjében található valamennyi, nemhiába használták előszeretettel nagyanyáink is napégésre.A tejföl mellett a kefír is hasonló tulajdonságokkal bír, mindkettő hűsít, hatékonyan enyhíti a bőr fájdalmát és lehúzza annak gyulladását. Alkalmazása egyszerű: kend be vele a fájdalmas bőrfelületet, majd hagyd hatni egy óráig. Óvatosan öblítsd le magadról a megszáradt pakolást, ügyelj rá, hogy a víz hőmérséklete langyos legyen.

Burgonya

Nemcsak ehetjük, hanem napégett bőrünket gyógyíthatjuk vele. A lereszelt krumpli hatékonyan enyhíti a bőr fájdalmát, miközben – magas víztartalmának köszönhetően – pótolja az elveszített nedvességet. Egyszerűen reszeld le burgonyát, majd vastagon terítsd be vele égett bőrfelületedet. Hagyd fél órát hatni, majd langyos vízzel zuhanyozz le. Ismételd meg a pakolást többször is, amíg el nem múlik a bőrpír.