Herpesz – Amit szájára vesz majdnem az egész világ!

A herpesz az egyik legelterjedtebbek vírus: az emberek nyolcvan százaléka hordozó, legtöbben először csecsemő- vagy kisgyermekkorban kapják el. Nem jó hír, de igaz: aki egyszer megfertőződött, élete végéig hordozója lesz, ugyanis a vírusok az idegpályák mentén vándorolnak, majd meghúzódnak az idegdúcokban.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 25. bencze.aron

A herpesz az egyik legelterjedtebbek vírus: az emberek nyolcvan százaléka hordozó, legtöbben először csecsemő- vagy kisgyermekkorban kapják el. Nem jó hír, de igaz: aki egyszer megfertőződött, élete végéig hordozója lesz, ugyanis a vírusok az idegpályák mentén vándorolnak, majd meghúzódnak az idegdúcokban.


A herpesz bőrtünet, melyet a Herpes simplex vírus okoz. A kórokozó észrevétlenül fertőzi meg a szervezetet, majd akár hónapokig, évekig tünetmentesen lappangva élősködik a test idegsejtjeiben megbújva. Aki egyszer már megfertőződött, egész élete során hordozza a bajt. A herpesz leggyakrabban a szájzugban, a felső vagy alsó ajak szélén, az orron vagy az orcákon jelentkezik. 

Sosem múlik…

A száj körüli herpesz gyulladásos alapon kialakuló, viszkető hólyagcsoport formájában jelenik meg az ajak szélén vagy az orr körül. Ezek a hólyagocskák egy-két napon belül felszakadnak, majd pörkösödve gyógyulnak. A betegség legrosszabb esetben 7-10 nap alatt önmagától is gyógyul, azonban súlyosabb esetekben gyógyszeres kezelésre lehet szükség. A herpeszvírus okozta bőrelváltozás nem kizárólag esztétikai problémát jelent az érintettek számára, mert a megbetegedett terület viszket, húzódik, érintésre érzékeny. Szó szerint enyhülést jelent, amikor a kis gömbök elkezdenek leszáradni, és a hólyagok helyén sárgás felületű, néha enyhén vérző seb alakul ki. 

A gyógyulás elhúzódó, sokáig sajog a helye. Sokan panaszkodnak arra is, hogy többszöri kiújulást követően a bőrön maradandó, idővel jól látható, enyhén pigmentált sebhely marad. Nem mindenkinél alakul ki ez a sebesedéssel járó tünetsorozat, a fertőzöttek közül sokan csak vírusgazdák. Aki megbetegszik, annál hirtelen, valamilyen, a szervezetet ért behatásra az idegsejtek nyúlványain keresztül a bőr felszínére vándorol a kórokozó, és ott az imént leírt folyamatot indítja el. Előfordul ugyan, hogy évekig nem okoz tünetet, de bármikor aktivizálódhat (láz, menstruáció, nagy hideg, leégés stb. hatására).

A herpesz fajtái

Az ártalmatlan ajakhólyagocskáktól az életveszélyes agyhártyagyulladásig széles a skálája azon betegségeknek, melyeket herpeszvírusok okoznak. A leggyakoribb, panaszokat okozó herpes simplex vírusok (HSV) a herpes labialis (HSV-1), mely többnyire az ajkakon, illetve a herpes genitalis (HSV-2), mely a nemi szerveken okoz kellemetlen tüneteket, de előfordulhat a szem és az ujj herpeszes elfertőződése is.

A herpesz a tudomány mai állása szerint semmilyen formában sem megelőzhető. A herpesz kiújulása nagymértékben függ a szervezet önvédelmi képességétől, az immunrendszer állapotától. A tapasztalatok szerint a herpesz megelőzésében segít az elegendő alvás, a stresszt okozó tényezők csökkentése, a fényvédő készítmények használata az ajkakon, a rendszeres testmozgás és természetesen a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, sok folyadék és vitamindús ételek fogyasztása.

Hogyan vegyük fel a harcot a herpesz ellen?

• Az első tünetek megjelenésekor szorítsunk jégkockát ajkunkra, a hólyagok megjelenését megelőző viszketés csökkentése érdekében!

• Használjunk napvédő hatóanyagú ajakírt nyáron, illetve síeléskor!

• Fogmosás, arcmosás után ne törülközőnkkel itassuk fel a nedvességet a herpeszes területről, hanem használjunk papírtörlőt vagy papír zsebkendőt!

• Fogkefénket a herpeszes fellángolások után cseréljük újra!

• Adassunk be magunknak vénánkból levett saját vért a farba, a sajátvér-injekció ugyanis jelentősen lecsökkenti a fertőzés kiújulását!

• Szedjünk immunerősítőket kúraszerűen, pl. kasvirágot, grapefruittmag-cseppet, macskakarmot, BioBrant!

• A B-vitaminok, a C-vitamin nagy adagban és a lizin nevű aminosav az antiherpeszkúra nélkülözhetetlen része.