Hogy az áldott állapot ne legyen teher!

Miképp készülhetünk fel tudatosan a terhességre? Hogyan előzhetjük meg a másállapot idején kialakuló gerincbántalmakat? És vajon mit lehet tenni meddőség esetén? A válaszok után dr. Kovalenko Marinánál, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetőjénél érdeklődtünk.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. augusztus 23. bencze.aron

Miképp készülhetünk fel tudatosan a terhességre? Hogyan előzhetjük meg a másállapot idején kialakuló gerincbántalmakat? És vajon mit lehet tenni meddőség esetén? A válaszok után dr. Kovalenko Marinánál, az Alternatív Mozgásszervi és Gerincgyógyászati Klinika vezetőjénél érdeklődtünk.


Papucs – figyelmeztet finoman az orvosi rendelő egyik alkalmazottja. A puha szőnyegeken még mezítláb is kényelmes a járás, de eleget teszünk a kérésnek. Egy budai klinika várótermében időzünk, ahol a hagyományos orvosi szemlélettel szemben – mely gyógyszeres, fizioterápiás vagy végső esetben sebészi megoldásokat kínál a tünet, ritkábban a valódi ok megszüntetésére – a manuálterápiával kombinált myofasciorelaxatios akupunktúrát részesítik előnyben. A holisztikus látásmód révén az orvosok elsősorban a betegségek kiváltó okainak felkutatására, megszüntetésére és az egészséges állapot tartós fenntartására koncentrálnak.

Tökéletes keringés nélkül csekély esély van a megtermékenyítésre – szögezi le elsőként dr. Kovalenko Marina, akinek a szomorú statisztikai adatokat soroljuk. A Központi Statisztikai Hivatal szerint Magyarországon mintegy 150 000 meddő pár él, azonban a Semmelweis Egyetem ETK Nőgyógyászati Klinikáján ennél is többre becsülik a meddőségben érintettek számát. Felmérésük szerint inkább a 18 százalék a reális, ami riasztóan magas szám. Az doktornő szerint csalóka ez az adat, ugyanis számos esetben banális okok miatt alakul ki ez a probléma. Magyarázatképpen hozzáteszi: rengeteg nőnek a medencéje ferdült állapotba került, ami az egész vénás rendszer pangását eredményezi. Ugyancsak gyakori eset, hogy a krónikus felfázásos állapot miatt az egész nőgyógyászati szervrendszerben gyulladásos állapot alakul ki. Sem az elmozdulás, sem a PID-szindróma (kismedencei gyulladásos betegség) nem eredményez szervi elváltozást, így az orvosi leletek egészséges állapotot mutatnak – magyarázza dr. Kovalenko Marina, kiemelve: csakhogy a petesejt kizárólag olyan nyálkahártyába tud beágyazódni, aminek jó a keringése. Elmondása szerint a tökéletes leletekkel rendelkező meddő nők nagy hányada egy klinikán elvégzett statikai és dinamikai korrekció hatására termékennyé válhatnak.

Múló derékbántalmak

Rengeteg kismama keresi fel a rendelőt szülés előtt. Az ok prózai: szó szerint teherként élik meg a magzat fejlődését. dr. Kovalenko Marina ezzel kapcsolatosan arra hívja fel a figyelmünket: a terhesség második trimeszterében a szervezetben kialakult változások miatt derékfájások alakulhatnak ki. Az egyre növekvők szöveti lazulás hatására folyadék rakódik le, illetve a hormonális hatások a szalagok megnyúlását eredményezik, és sokkal instabilabbá válik a gerinc. A terhesség előre haladtával egyre gyakoribbak a derék becsípődéses fájdalmak. Mint mondja, az úgynevezett piriformist-szindróma az ülőidegekre van hatással, azonban a magzat miatt a gyógyszeres kezelés tilos.

A helyzet a szülés után fokozódhat, hiszen a vajúdás során a medence elmozdulhat, ami a kismamák 30-40 százalékánál felelős a derékbántalmak esetében. Az orvosnő szerint többségüknél a második szülés után jönnek elő ezek a panaszok, még abban az esetben is, ha előtte sportoltak és egészséges életet éltek. A szülés előtti és utáni szervi elmozdulások úgynevezett blokkokat hoznak létre a gerincen, ami a kismamák fáradtságához vezet, miután izmaik nincsenek felkészülve egy ilyen mértékű megterhelésre – jegyzi meg dr. Kovalenko. A klinikán a myofasciorelaxatios akupunktúra segítségével a páciensek egy olyan korrekciós, izomrelaxatios kezelésen vehetnek részt, ami fel tudja készíteni az anyukák testét arra, hogy két éves koráig képesek legyenek cipelni a babákat, anélkül, hogy tönkretennék magukat. A myofasciorelaxatios akupunktúra forradalmian új módszere segítségével ugyanis lehetővé válik az izom gyors ellazítása és vérkeringésének többszörösére való növelése. Ez rövidtávon az izomrostok ellazulásán keresztül az anyagcsere-végtermékeinek zavartalan eltávozásához, hosszú távon pedig az izom metabolizmusának a javuláshoz vezet, ami egyúttal az egész szervezet anyagcseréjére is kihat.

dr. Kovalenko Marina elmondása szerint a módszer a terhességi cukorbetegség kezelésére is alkalmas. Tudniillik az akupunktúrás izomellazítás hatással van az izomzat glükóz felhasználására, és a normál mértékre tudja redukálni a cukorszintet.

Kovalenko Klinika
1126 Budapest
Királyhágó u. 2. fsz 1.
Telefon: +36 20 3 788 799
info [at] kovalenkoklinika [dot] hu