Hogy bírta rá gyermekemet Mütyür Manó az evésre?

Általában a szülők két dolgon őrlik magukat: gyerekeik evési és alvási szokásain. Persze az alvással sem volt könnyű dolgunk, de most arról mesélek, hogyan lett rossz evő gyerekünkből jó evő. Hátha nektek is beválik!

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. március 05. bauknecht.hajnalka

Általában a szülők két dolgon őrlik magukat: gyerekeik evési és alvási szokásain. Persze az alvással sem volt könnyű dolgunk, de most arról mesélek, hogyan lett rossz evő gyerekünkből jó evő. Hátha nektek is beválik!


Egy karácsonyra minden szándékosság nélkül egy Berg Judit mesekönyvet kapott az akkor majd’ 4 éves gyermekünk ajándékba. Egyetlen mesét volt hajlandó belőle meghallgatni, ez Mütyür Manó meséje volt. Mütyür Manó segítségével, mondhatni, 180 fokos fordulatot vettek étkezési szokásaink.

 

Ki is ez a Mütyür Manó?

Mütyür Manó Peti legjobb barátja,  akivel mindent együtt csinál. Egy dolgot kivéve, az evést. Mert Mütyür Manó nem hajlandó enni. Semmit. Meg is lesz a baj, mert olyan gyenge lesz, hogy egyszer csak elfújja a szél, bele egy gödörbe. Onnan nem tud kijönni, mert hiába vannak az alján kövek, nincs ereje egymásra rakni őket, hogy azon kimásszon. Az állatok megsajnálják és mindenféle gyümölcsöt, bogyókat, magvakat dobnak be neki, hogy egye meg, attól megerősödik. Így is történik, erőre kapva egymásra rakja a köveket és kimászik. És ezentúl mindig jókat és nagyokat eszik Peti barátjával együtt.

Fiunkat teljesen lenyűgözte a történet, állandóan kérdezősködött a történet részleteiről, majd a következő ebédnél előállt azzal a kérdéssel, hogy ha megeszi az ebédet, akkor vajon ő is erősebb lesz-e? Buzgón bólogattunk, mire minden kanál étel után ökölbe szorította kis kezét, csak úgy remegett az egész teste. Így mutatta nekünk a muszkliját, nézzük meg, elég erős-e már. Mi persze nagy komolyan megerősítettük ebben, sőt tódítottunk is, hogy már majdnem olyan erős, mint az apja.

Evés közben pedig szépen magyaráztam neki, hogy melyik ételben milyen vitaminok vannak. Vas, ami nagyon erőssé teszi, D, ami a csontokat erősíti, A, amivel éles lesz a szeme, mint a sasnak, stb. Csak ámult-bámult, és… evett.

Talán az is közrejátszott, hogy ezekben a hetekben (amikor naponta többször is el kellett olvasni Mütyür Manó meséjét) egyszer az úton a kis biciklijével haladt és tényleg akkor szél jött, hogy fellökte biciklistül. Azt hiszem, ez is erősítette benne a mese igaz voltát.

Nem állíthatom, hogy kivétel nélkül minden ételt megeszik azóta, de tény, hogy az asztali hisztik száma minimálisra csökkent és a fiú lelkesen ül asztalhoz reggel, délben, este, és várja, hogy aznap mitől fog erősödni és nagyra nőni. A mesét már nem olvassuk, Mütyür Manót már nem emlegetjük, csak időnként megkérdezi: „Mama, mondd, a sajt (a brokkoli, a hús, stb.) nagyon erősít? És én komoly tekintettel válaszolom: „nagyon”.

Aki nem hiszi, járjon utána!