Hogy ne hagyd ott a fogad…

Hallottad már a kifejezést, hogy a baba „megette” a fogaimat? A várandós kismamák nagy része küzd fogproblémákkal, pedig a gonosz terhességi fogtündért is ki lehet ám cselezni! Nem kell más hozzá, csak fogkefe, fogkrém, szájvíz és fogselyem.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. szeptember 06. czefernek.lena

Hallottad már a kifejezést, hogy a baba „megette” a fogaimat? A várandós kismamák nagy része küzd fogproblémákkal, pedig a gonosz terhességi fogtündért is ki lehet ám cselezni! Nem kell más hozzá, csak fogkefe, fogkrém, szájvíz és fogselyem.


Sokáig élt tévesen a köztudatban, hogy a várandós kismamák fogproblémáiért a magzat kalcium-szükséglete felelős, pedig a fogazatban kötött kalcium nem tud kioldódni és bekerülni a véráramba. A terhesség alatt fellépő fog – és ínyproblémák sokkal inkább oda vezethetőek vissza, hogy a kismamák szervezetében a hormonok hatására több, a fogat veszélyeztető változás jön létre.

Az íny érzékenyebbé válik, könnyebben alakul ki duzzanat vagy vérzés, mert az ösztrogén receptorok érzékenyebben reagálnak a magas hormonszintre. A leggyakoribb betegség a fogínygyulladás, ami – ha nem kezeljük – könnyen átterjedhet a fog tartósszerkezetére. A gond az, hogy sokszor ezek a problémák nem okoznak komoly tüneteket, így aztán rejtve maradnak, pedig a gyulladt ínyben lévő baktériumok komoly veszélyforrást jelentenek: a test egyéb területeire átterjedve még koraszülést is okozhatnak.

A nyál összetétele és mennyisége is változhat, ez pedig komolyan befolyásolja a szuvasodás mértékét. További probléma, hogy sokan nem alkalmazkodnak a megváltozott étkezési szokásokhoz, pedig a kismamáknak emiatt sokkal alaposabb szájhigiéniára van szüksége, hogy a „normál” szintet fenntartsa, azaz megelőzze az ínybetegségeket, a fogromlást és a kellemetlen szájszagot.

A kismamáknak ezért aztán érdemes már a tervezett terhesség előtt konzultálni fogorvosukkal, hogy felmérjék a fogak állapotát a terhesség előtt, s ha szükséges valamilyen beavatkozást végezni, akkor azt érdemes a baba fogantatása előtt kipipálni. Az orvos arra vonatkozóan is elláthat tanácsokkal, hogy milyen „pluszfeladatokat” végezzünk a terhesség alatt fogaink megóvása érdekében. Az érzékenység természetesen egyénenként eltérő, de a naponta többszöri, alapos fogmosás mellett most érdemes elővenni az antibakteriális hatású szájvizeket és a szekrény mélyén porosodó fogselymet is, hiszen egy kis odafigyeléssel sok probléma megelőzhető. A terhesség alatt legalább háromszor látogassuk meg a fogorvosunkat, és távolíttassuk el a nem kívánt lerakódásokat, hogy elkerülhessük a nem kívánt panaszokat!

Az alábbiakban néhány kismama személyes vallomását olvashatjátok a terhesség alatt fellépő fogproblémákról:

„Nekem teljesen tönkrementek a fogaim a várandósság alatt. Sajnos elég rossz fogakat örököltem, de a három terhesség ezen csak rontott, és akkoriban erre még nem volt divat odafigyelni. Hála az égnek, hogy találtam egy fogorvost, aki kicsit segített azóta rendbe tenni a dolgokat!” (Juli, 45)

„Annyi rémtörténetet hallottam a terhességi fogínygyulladásról, hogy amíg a kislányomat vártam, minden nap fogselymeztem. Nem tudom, hogy e nélkül mi lett volna, de szerencsére elkerültek a fogbetegségek.” (Bori, 31)

„A terhesség alatt begyulladt a bölcsességfogam. Jó lett volna, ha korábban gondolok rá, hogy kivetessem, ugyanis csak a negyedik fogorvos volt hajlandó érzéstelenítéssel kivenni. Azt hittem, megőrülök a fájdalomtól…” (Adél, 38)

„A szoptatás alatt nagyon visszahúzódott a fogínyem. Az orvos szerint az volt a baj, hogy túl erősen mostam a fogam. Most kicsit félek, hogy ha harmadik babát vállalnék, teljesen tönkremennének a fogaim.” (Mária, 32)

„Több lyukas fogam keletkezett, amíg a kisfiamat vártam. Kicsi lyukak, és szerencsére nem okoztak nagyobb problémát, de azért szívesen kihagytam volna őket.” (Andi, 29)

 

Nektek mi a tapasztalatotok? Meg lehet őrizni a fogak egészségét a terhesség alatt?