Hogyan értsük meg kisbabánkat?

A mosoly, a simogatás, az ölelés, a beszélgetés és egymásra tekintés minden egyes etetésnél, tisztába tevésnél és fürdésnél kommunikációs lehetőség a kisbabával – hívta fel a családháló.hu figyelmét dr. Scheiber Dóra, az Országos Egészségügyi Intézet (OGYEI) gyermekorvosa, a Hogyan figyeljünk gyermekünkre? kiadvány hazai gazdája.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 04. bencze.aron

A mosoly, a simogatás, az ölelés, a beszélgetés és egymásra tekintés minden egyes etetésnél, tisztába tevésnél és fürdésnél kommunikációs lehetőség a kisbabával – hívta fel a családháló.hu figyelmét dr. Scheiber Dóra, az Országos Egészségügyi Intézet (OGYEI) gyermekorvosa, a Hogyan figyeljünk gyermekünkre? kiadvány hazai gazdája. A szakember szerint a születés pillanatától a kisbaba képes figyelni szüleire, és néhány hét után már mosollyal és gügyögéssel jutalmaz – ekkor a gyermek már beszélget!


A sírás a kisbabák nyelvének fontos részét képezi. Abban az esetben, ha a gyermek még akkor is sír, miután minden nyilvánvaló dolgot ellenőrzött – éhség, szomjúság, szélgörcsök, pelenkacsere, nincs melege, nem fázik – előfordulhat, hogy a szülőt a tehetetlenség érzése fogja el – jegyezte meg dr. Scheiber Dóra. Ebben az esetben – folytatta – számtalan lehetőség adódik a probléma megoldására. Ugyanakkor érdemes azt is tudni, hogy a sírás teljesen természetes viselkedés egy csecsemő életében. Az első néhány hónapban a kisbabák átlagosan a nap 24 órájából 2 órát sírással töltenek, tudniillik a sírás a szülők számára egy olyan jelzés, amely nehezen hagyható figyelmen kívül. Ez biztosítja, hogy a baba szükségleteit kielégítsük.

Éneklés és halk beszéd

Az OGYEI gyermekorvosa szerint az ölelés a legjobb és legegyszerűbb vigasz. „Abban az esetben, ha képes így lazítani és nem érzi magát feszültnek, Ön jelenti gyermeke számára a legnagyobb megnyugvást” – hangsúlyozta a szakember, hozzáfűzve: a pólyázás – laza körülölelés egy puha takaróval – néhány kisbaba számára az anyaméh megnyugtató biztonságát idézheti fel. Mint fogalmazott, amennyiben a csecsemők egyébként szeretetteljes gondoskodásban részesülnek, és nem hagyjuk őket magukra, képesek maguktól is megnyugodni, előbb-utóbb megtanulnak elaludni, akár egy kedves tárgyat (takarót, plüssállatot) magukhoz ölelve.

Scheiber Dóra szerint az éneklés vagy a halk beszéd is sikerhez vezethet sírás esetén. „Játsszon le neki olyan hangokat, halk muzsikát, amelyeket az anyaméhen belül hallhatott” – mondta. A szakember kitért arra is, hogy néhány kisbaba szereti a monoton zajokat, mint pl. a porszívó vagy a mosógép zümmögése. Hozzátette: eredményes lehet a pici testhez való rögzítése kendőben vagy kenguruban. Ez a közelség a felnőttnek is megnyugvást jelenthet, és lehet, hogy jobban oda tud figyelni a gyermekre tevékenysége közben. De egy autókázás is hatásos lehet időnként.

Egy sírás is segíthet

Ha elfogyott a türelme, gondoljon arra, hogy feszültsége csak tovább fokozza gyermeke sírását – figyelmeztetett dr. Kovács Zsuzsanna, a Sose rázd a babád! az OGYEI csecsemőbántalmazást megelőző program koordinátora. A szakember szerint nem kell szégyenkeznie érzései miatt – a legtöbb szülővel előfordul, hogy néha haragot érez gyermekével szemben. – Menjen picit ki és higgadjon le, foglalja el magát valamilyen tevékenységgel, zuhanyozzon le, vezesse le dühét egy kispárnán, kérjen valakitől segítséget, vagy jól sírja ki magát. Ne szégyelljen segítséget kérni baráttól, szomszédtól, rokontól, szakembertől! Miután lenyugodott, menjen vissza ismét gyermekéhez. Mindkettőjüknek segíthet megnyugodni, ha elmennek sétálni. A friss levegő minden évszakban egészséges, és igen jót tehet, ha közben megbeszélheti nehézségeit barátnőivel, vagy más szülőkkel.

Ha gyermeke állandóan sír, kérdezze meg védőnőjét vagy gyermekorvosát, vegye fel a kapcsolatot a helyi baba-mama klubbal, internetes fórumokkal. Ilyen helyeken megoszthatják tapasztalataikat más anyukákkal, eloszlathatják esetleges kételyeiket, erősíthetik önbizalmukat. Segíthet, ha látja, hogy másoknak is vannak ilyen gondjaik – jegyezte meg végül a szakember.

Az internetről szabadon letölthető Hogyan figyeljünk gyermekünkre? című OGYEI kiadvány az agressziómentes konfliktuskezelés népszerűsítést érdekében született. A szülőket, pedagógusokat, egészségügyi személyzetet, általában a felnőtteket segítő kiadvány csecsemőkortól egészen a kamaszkorig ad praktikus ötleteket. Kitér az egészséges és beteg gyerekekre, családi krízishelyzetekre egyaránt.