Hogyan küzdjünk meg a depresszióval?

A kismamaújságok és egyéb fórumok boldog anyákról cikkeznek. A hírességek lelkendeznek, hogy mennyire csodás az életük, mióta megszületett a babájuk. Szinte sehol nem lehet hallani arról, hogy az élet a kisbabával bizony nem mindig könnyű. Sőt! Többnyire nagyon is nehéz. 

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. február 20. bauknecht.hajnalka

Terhesség alatt az anya ösztrogénszintje többszörösére növekszik, ez a szülés utáni 3. napon lecsökken az eredeti mennyiségre. Az anya fáradt, be van zárva a lakásba egyedül, a baba ordít. A terhesség utolsó heteiben állandóan zargatták, hogy mikor szül már, ám most mindenki tapintatosan hallgat, nem akarnak zavarni. Ha a melankólia csak néhány napig tart, akkor nincs nagyobb baj. Ám ha hosszabb ideig nem akar elmúlni, szakemberhez kell fordulni vele.


Még ma is sokszor nem veszik komolyan ezt a betegséget, holott minden 10. nőt érint a szülés utáni depresszió. A felismerése is nehézséget okozhat, mert egyes tünetei – mint például az örökös fáradtság, az alvászavar – természetesnek tűnnek a kisbabás hétköznapokban, és nem biztos, hogy az első hetekben tör ki az édesanyán, az első évben bármikor jelentkezhet. Érdekes, hogy független attól, hogy hányadik terhességről van szó, akár a negyedik gyerek születése után is kialakulhat.

Érdemes időben elkezdeni a kezelést, így néhány hónap alatt megszűnhet a panasz, és nem tart évekig a depresszió. Ráadásul, ha nem kezelik, az anyának a gyerekhez fűződő kapcsolata is megromolhat.

Tünetei:

Állandó szomorúság, sírdogálás, kedvetlenség, érdektelenség. Nem örül a babának, nem tud vele mit kezdeni. Ingerlékeny, feszült, ideges, fáradt, alvászavarral küzd. Fáj a feje, gyomra, hányingere van, szívdobogása, szédülés.

Szinte bárkinél kialakulhat a szülés utáni depresszió, de vannak nők, akik veszélyeztetettebbek. Veszélyeztető tényező lehet:

–         Alacsony vércukorszint. – Rendszeresen, egészségesen és bőségesen táplálkozzon a kismama. A B6 vitamin nagyon fontos!

–         A szoptatásképtelenségtől való félelem. – Bízzunk magunkban! A legtöbb nő képes a szoptatásra!

–         Akik mindent tökéletesen akarnak csinálni, mindenkinek meg akarnak felelni. – Ez most nem az a helyzet, hogy ragyognia kell a lakásnak! Fontosabb dolgunk van, higgyük el.

–         Akinek korábban voltak depressziós állapotai..

–         Válás, haláleset a családban, támogatás hiánya, nem kívánt terhesség.

Depresszió a várandósság alatt, ill. a család más tagjainál

Már a várandósság alatt is jelentkezhet a depresszió, ez a magzat számára is káros lehet, ezért nem szabad elhanyagolni! Nem csak a depresszió, de a stressz is káros. A nagyon stresszes nők esetében nagyobb a spontán vetélési arány a terhesség első trimeszterében, és a baba is hajlamos lesz jobban érezni a stressz születése után. (de a babák agya folyamatosan fejlődik a születés után is, tehát megtanulják kompenzálni ezeket a születés előtti hatásokat.

Nem csak az anyáknál, hanem az apáknál is jelentkezhetnek a tünetek, és egy részének súlyosbodik is az állapota. Az apai depressziónak is káros hatása van a gyerekük korai viselkedésére és érzelmi fejlődésére, ezért az apákat sem szabad elhanyagolni!

A gyerekekre is oda kell figyelni, ha azt érezzük, hogy túl ingerlékeny, szomorú, visszahúzódó. Ha túl érzékeny a visszautasításra, ha változik az étvágya, álmatlan, sír, nem tud koncentrálni. Ha romlik a teljesítménye, ha netán halállal, öngyilkossággal kapcsolatos gondolatok merülnek fel benne.

Megelőzése

Egyrészt készüljünk fel az anyaság nehézségeire. Másrészt fontos a család támogatása. Erősítsük a kismamát mindenben, bíztassuk, hogy jól teszi a dolgát. Próbáljunk meg sok terhet levenni a válláról, pl. főzés, háztartás. Vagy hagyjuk meg neki a főzést, ha abban örömét leli, és vigyük el egy sétára a babát, hogy az anyuka kedvére csinálhasson valamit a lakásban, vagy kettesben lehessen a párjával.

Kezelése

Csoportos terápiával, pszichoterápiával, a legrosszabb esetben gyógyszeres kezeléssel.

Homeopátiával is megpróbálkozhatunk már az első tünetek jelentkezésekor. A sepia officinalis 15 CH-t akkor kell alkalmazni, ha az anyuka lehangolt, sír, elutasítja a vigasztalást. A pulsatilla pratensis 15 CH pedig az érzékeny, vigasztalást kereső kismamáknak jó.