Hogyan lehet a szikrát ébren tartani a baba érkezése után?

A baba érkezése utáni napokat és heteket  úgy tűnik, jótékony homály fedi. Te és kedvesed egyre inkább lecsillapodtok és leülepedik bennetek az elmúlt események izgalma. Amint édeskettesből hárman lettetek (vagy akár többen is!) családi kötődés kezd kialakulni. De mi történik kettőtök kapcsolatával mikor a baba gondozásával járó kimerültség állandósul és már az éjszakai randik is csak a múlt emlékei?

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. január 23. czefernek.lena

A baba érkezése utáni napokat és heteket  úgy tűnik, jótékony homály fedi. Te és kedvesed egyre inkább lecsillapodtok és leülepedik bennetek az elmúlt események izgalma. Amint édeskettesből hárman lettetek (vagy akár többen is!) családi kötődés kezd kialakulni. De mi történik kettőtök kapcsolatával mikor a baba gondozásával járó kimerültség állandósul és már az éjszakai randik is csak a múlt emlékei?


A babával hárman leszünk

A baba vállalása – majd megérkezése – rendkívül izgalmas dolog egy pár életében. A kismamát és kispapát gyakran különleges kötelék kapcsolja össze, ami nem más, mint közös titkuk megőrzése. A terhesség előre haladtával a kismamának sok támogatásban és kedvességben van része, párja gyakran kérdezi hogy léte felől és mindenben segít neki. A baba érkezésével azonban drámai változás következik be a pár életében.  

A figyelem a mama helyett a babára összpontosul. Ez a súlypont áthelyeződés rengeteg új érzést szabadít fel mindkét szülőben. Loren Buckner szerint, aki hivatásos terapeuta és a „ Tanácsok szülőknek avagy Hogyan éljük meg és legyünk úrrá az érzelmi kihívásokon családunkban„ c. könyv szerzője, a családtagok apró lépésekben ugyan, de elkezdenek hozzá idomulni a baba érkezésével járó változásokhoz.

„Egy újszülött folyamatos gondozása mindkettejüket rendkívüli feszültté teszi” – mondja a szerző. „Minél inkább igaz, hogy a gyermekvállalás összehozza a párokat, a szülővé válás megpróbáltatásai esetlegesen éppen annyira el is választhatják őket.”

Új szerepek, új érzések

Abban a pillanatban ahogy a baba megszületik, a „feleség” anyává és a „férj” apává válik. Nagyon fontos, hogy tudják: ez a kettő nem zárja ki egymást. Az első időkben az anyuka gyakran elfoglalt, az etetés szabályai szerint él, pelenkát cserél és fürdet. Ez az új szerep meglehetősen bonyolult: megtiszteltetés de egyben körülöleli őt és lefoglalja teljesen.
Ugyanakkor az apuka is új szerepbe kényszerül, de ő kívülálló marad és elbizonytalanodhat, hogy mi módon tudna részese lenni az eseményeknek. Buckner szerint nem ritka, hogy az apuka úgy érzi, párja minden idejét a babának szenteli, és neki semmi nem jut. Javasolja, hogy ilyenkor próbáljon ellenállni a hibáztatás és kritizálás csábításának. Helyette beszéljenek ezekről az új érzésekről minél többet, hogy jobban megértsék saját magukat és egymást.

Mi történt az idővel?

A másik hatalmas kihívás a szülőknek, hogy azt érzik, nincs elég idő…nos, semmire. Úgy tűnik, minden háttérbe szorult a baba érkezése óta.

Lesli M. W. Doares hivatásos család terapauta rámutat, hogy mennyire veszélyes mikor a pár kezd eltávolodni egymástól. Ha ez túl sokáig így megy, szinte alig marad kapcsolat köztük. Rendkívül fontos, hogy szakítsunk valahogy időt egymásra, javasolja. Ez lehet egy közös kávézás, míg a baba alszik, vagy egy különleges, közös este kettesben.

Buckner szerint a feladatok megosztása is jótékony hatású lehet, de őrizkedjünk attól, hogy a szerepek állandósuljanak. Ha mindketten felismerjük, hogy  közös célunk a családi kapcsolatok ápolása és a család fennmaradása, akkor ez kivitelezhető. Ha az egyik fél elmossa az összes cumisüveget, a másiknak egy gonddal kevesebb és 10 perccel több marad, melyet akár egymással is tölthetnek.

Az intimitás kérdése

Gyermekszülés után egy újdonsült anyukának nem kis időbe telik, míg alváson kívül más is érdekelni fogja. A szex alárendelt szerepet játszik minden olyan nő életében, aki épphogy életet adott babájának. Ami nyilvánvalóan komplikálja a dolgokat, hogy az anyukát ez sokkal kevésbé érdekli, mint az apukát. Ennek biológiai és lelki okai egyaránt vannak.   

Lesli M. W. Doares hivatásos család terapauta szerint, sok nő nincs vele tisztában, hogy libidójuk szoptatás alatt lecsökken. Testük kémiai reakciói is eltérőek mint a férfiakéi, ráadásul a fáradtság és a növekvő felelősség érzete is nagy szerepet játszik abban, ahogy a szexhez viszonyulnak.  

„Néha nagyon nehéz testüket visszavezérelni az érzékek birodalmába. Mikor az egyik partner nem elérhető a másik számára, az ezt  visszautasításként éli meg,  fájdalmat és zavart érez.” Mondja Loren Buckner hivatásos terapeuta és a „ Tanácsok szülőknek avagy Hogyan éljük meg és legyünk úrrá az érzelmi kihívásokon családunkban„ c. könyv szerzője.
A kapcsolatokban kulcs fontosságú a kommunikáció. „Mivel az intimitás és a kapcsolatok is két ember közös élményén alapulnak, az önzőség nem jó megközelítés.” mondja Buckner. Ahelyett hogy: „Többet kéne érezned” inkább ezt kell megpróbálni: „Különbözőképpen érzünk, ezért erről beszélnünk kell.” Ezt persze nehéz beszélgetések fogják követni, melyek azonban képesek megváltoztatni kapcsolatunkat.”