Hogyan védekezzünk a szmog ellen?

Hosszú napok, sőt hetek óta komolyan számolnunk kell a levegőszenyezettség káros hatásaival. A kritikus korcsoportba tartozók - kisgyermekek, idősek - szervezete rövid távon is nehezen bírja a megterhelést, de most úgy tűnik, hosszabb tortúrára kell készülniük. A téma szakértőjétől többek között azt is kérdeztük, mivel lehet védekezni a  szmog ellen.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2011. november 10. szabo.daniel

Hosszú napok, sőt hetek óta komolyan számolnunk kell a levegőszenyezettség káros hatásaival. A kritikus korcsoportba tartozók – kisgyermekek, idősek – szervezete rövid távon is nehezen bírja a megterhelést, de most úgy tűnik, hosszabb tortúrára kell készülniük. A téma szakértőjétől többek között azt is kérdeztük, mivel lehet védekezni a  szmog ellen.


Az Országos Környezetegészségügyi Intézet szerdai adatai szerint négy településen egészségtelen, két településen továbbra is veszélyes a szálló por koncentrációja. Vagyis, a szmoghelyzet csak kismértékben javult a, ráadásul a következő napokban inkább rosszabbodásra van kilátás.

Akár infarktust is okozhat
Szuhi Attila, a légszennyezés.hu szakértője az egészségügyi kockázatokat összefoglalva elmondta: az idősek azért vannak veszélyben, mert a tüdejükbe bejutó kisméretű szállópor a véráramba is átjuthat, ott vérrögösödést okozva akár komoly szívpanaszokat, extrém esetben infarktust is kiválthat. Szervezetük – fűzte hozzá – kevéssé rugalmas, kevésbé tud reagálni a szélsőséges behatásokra. A légzésfunkció beszűkülésével pedig akár kitettebbé válhatnak bakteriális betegségeknek is.

Arányaiban több szennyezőanyag juthat a kicsik testébe
A gyermekeknél ugyanígy jelentkezhet akut hatásként a tüdőfunkció csökkenése. A folyamatos hörgő-irritáció okozhat hörghurutot, és sokféle légúti megbetegedést. A kicsiknél ez azért plusz kockázat, mert a testsúlyukhoz képest több levegőt vesznek, fajlagosan több levegő jut a szervezetükbe, mint egy felnőtt embernek, vagyis arányaiban jóval több szennyezőanyag juthat a testükbe. Tovább rontja a helyzetüket, hogy a koncentráció jellemzően alacsonyan a legmagasabb, hiszen a fő kibocsátók is itt találhatóak.

Persze – hangsúlyozza Szuhi Attila – ez utóbbi kijelentés nem aranyszabály, fontos tisztában lennünk azzal, hogy a koncentráció adott körülmények között akár a budai hegyekben lehet magasabb – amennyiben olyanok az időjárási körülmények (szélhelyzet).

Meddig rosszabbodhat a helyzet?
Rendre az egészségügyi határértékek felett mozog a szállópor koncentrációja egyes városokban, de vajon meddig fokozódhat a sűrűsödés? – kérdeztük. A szakértő szerint ezt nem lehet pontosan megmondani, de az elmúlt évek adatait ismerve azt lehet mondani, hogy egy idő után rendre normalizálódik a helyzet. Perzse – jegyzi meg – sajnos láttunk már “csodákat”.

Ne vigyük utcára a gyereket?
Míg jobbra fordul a helyzet, érdemes megszívlelni a szakemberek intéseit, hiszen tényleg komoly, akár krónikus betegségek is kialakulhatnak. Jó döntés, ha a veszélyeztetett korcsoportok valóban kevesebbet tartózkodnak a szabadban. Amennyiben ez elkerülhetetlen, van lehetőség szűrőmaszk beszerzésére. Elég annyit tudni róla, hogy nagy finomságúra van szükség, hiszen a szállópor nagyon apró, kérjük ki szakember, gyógyszerész tanácsát, mielőtt vásárolunk ilyet.

Nincs mese, le kell tenni a kocsit
Ami pedig a kibocsátókat illeti: akármennyire is rossz hallani, drasztikusan és hirtelen csak az autóforgalom korlátozásával csökkenthető a szennyezettség, és sokat segíthet a helyzeten a lakossági fűtés szabályozása is (a vegyes tüzelés tilalma). A szálló por már kis koncentrációban is káros, szélsőséges koncentrációban pedig igen veszélyes, ezért inkább mondjunk le a kényelmünkről, mint az egészségünkről!