Hogyan vigyázzunk a családra utazás alatt?

Sajnos nyaralás során nem ritka, hogy a kicsiket, és a nagyobbakat is kisebb-nagyobb baleset éri. Egy kificamodott boka, vagy egy kullancs is okozhat nagy kellemetlenségeket, ha nem látja el időben egy orvos. Hogy ne fizessünk rá a családi nyaralásra, a biztosításról is gondoskodnunk kell.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. június 05. szabo.daniel

Sajnos nyaralás során nem ritka, hogy a kicsiket, és a nagyobbakat is kisebb-nagyobb baleset éri. Egy kificamodott boka, vagy egy kullancs is okozhat nagy kellemetlenségeket, ha nem látja el időben egy orvos. Hogy ne fizessünk rá a családi nyaralásra, a biztosításról is gondoskodnunk kell.


Ingyenes-e az orvosi ellátás más uniós tagországokban? Mit kell elintézni, mielőtt útnak indul a család? Az EUvonal szakértőjét kérdeztük.

Mivel „biztosíthatjuk be” a családot?
Az EUvonal útnak indulás előtt javasolja az Európai Egészségbiztosítási Kártya kiváltását minden családtagnak.

Más EGT-tagállamban az orvosilag szükséges egészségügyi ellátások igénybevételére az úgynevezett Európai Egészségbiztosítási Kártya jogosít. Az Európai Egészségbiztosítási Kártyával rendelkező, ellátásra jelentkező személyek a tervezett tartózkodásukra való tekintettel orvosilag szükségessé váló szolgáltatásokban részesülhetnek az adott tagországi biztosítottaknak megfelelő feltételekkel.

Ha rendelkezünk a kártyával, az itthoni egészségbiztosításunk alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindazokat az ellátásokat kifizeti, amelyeket az EU-tagállam állampolgárainak is a biztosítójuk fizet; ezeket tehát külföldön térítésmentesen kapjuk. Azon ellátásokért viszont, amelyekért az EU-tagállam állampolgárai is maguk fizetnek, a magyar állampolgároknak is fizetni kell. Mindez az azonos elbírálás elvéből következik.

Hogyan válthatjuk ki?
A Kártya bármely megyei kormányhivatal egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervénél, valamint postai úton is igényelhető a magyar egészségügyi szolgáltatásokra jogosult személyek részére. A kiváltáshoz szükség lesz bemutatni személyazonosságot igazoló okmányt, valamint a TAJ-kártyát, vagy bármely jogosultságot bizonyító okmányt. 

A kártya mellett kell kötni utasbiztosítást is?
Utasbiztosítást kötni nem kötelező, de természetesen lehetséges. Az Európai Egészségbiztosítási Kártya, illetve az utasbiztosítás által fedezett egészségügyi szolgáltatások köre részben eltér. Az utasbiztosítással magán egészségügyi szolgáltatóhoz is lehet fordulni, és az önrész nélkül fedezi a biztosítási szerződés szerinti összes ellátást, nem is beszélve olyan “extra” dolgokról, mint a poggyászbiztosítás.

További kérdése van az uniós szabályozásokkal kapcsolatban? info [at] euvonal [dot] hu (Írjon nekünk), és látogasson el az EUvonal honlapjára.

* EGT tagállamok: Ausztria, Belgium, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Egyesült Királyság, Észtország, Finnország, Franciaország, Izland, Írország, Görögország, Hollandia, Lengyelország, Lettország, Liechtenstein, Litvánia, Luxemburg, Magyarország, Málta, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szlovákia, Szlovénia.