Idén kerülje el az influenzát!

Az influenza – csakúgy, mint más légúti megbetegedések – köhögéssel, tüsszögéssel és a beszéd során keletkező váladékcseppekkel terjed nagyon gyorsan, egyik napról a másikra söpör végig közösségeken – iskolákon, munkahelyeken.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 15. Paulik András

Az influenza – csakúgy, mint más légúti megbetegedések – köhögéssel, tüsszögéssel és a beszéd során keletkező váladékcseppekkel terjed – mondja dr. Pintér Zsolt, a Dr. Rose Magánkórház Nemzeti Oltóközpontjának vezetője – nagyon gyorsan, egyik napról a másikra söpör végig közösségeken – iskolákon, munkahelyeken.


Kezdeti tünetei közül hiányoznak a hurutos jelek, a kialakulás gyors, magas lázzal, erős levertséggel, izomfájdalommal jár. Legyengült immunrendszerrel találkozva egy-egy ilyen vírusfertőzésnek komoly szövődményei lehetnek – magyarázza az orvos – Ezért hangsúlyozzuk mindig, hogy a gyermekek, az idősek, és a krónikus betegségekben szenvedők fokozottan veszélyeztetettek.

A légúti megbetegedéseket egyes baktériumokon kívül 5 víruscsalád eddig azonosított 175 tagja képes kiváltani, s ezeket sokan – tévesen – influenzának hiszik – mondja Pintér doktor – Pedig valójában ez a titulus olyan betegségeknek jár ki, melyek járványügyi és klinikai szempontból is különböznek a többi légúti nyavalyától.

Hogy mitől veszélyesebb egyik vírus, mint a másik, bonyolult kérdés – folytatja Dr. Pintér Zsolt – a H1N1 esetében például egyes áldozatoknál az összezavarodott immunrendszer nem a kórokozót, hanem a szervezet saját vérereit támadta meg. Ám minden emberi szervezet kicsit másképp reagál, így nehéz általánosítani, és sajnos a vírusok is gyorsan képesek mutálódni. Ezért változik az influenza elleni vakcinák összetétele is évről évre. Jelenleg ez a legjobb megelőzés, habár még mindig sokan hiszik, hogy az influenza “mások problémája”, illetve lebecsülik a fertőzések veszélyét. Pedig olyan szövődményekről beszélünk, mint mondjuk a tüdőgyulladás, ám a vírusok megtámadhatják akár a szívet, az agyat, az izmokat is. Maga az influenza elleni oltás fertőzést nem idézhet elő, legfeljebb oltási reakciót alakíthat ki influenza szerű tünetekkel.Tudta?
Magyarországon csak az elmúlt öt évben 35 influenzajárvány zajlott le. 1950-2000 között az influenzajárványok közül 10 járványban 1 millióan, illetve 1 milliónál többen betegedtek meg, 3 járványban pedig a 2 millió főt is meghaladta a jelentett influenzás betegek száma. A fejlett országokban – figyelembe véve a WHO ajánlásait – évente mintegy 250 millió adag influenza vakcinát használnak fel.