Így húztam ki egy nap alatt a gyereket a náthából

Nem a naptárt nézem, hanem a reggeli fagyokat és a Nap hiányát: tél van. Ilyenkor teljesen természetes, főleg, ha közösségbe jár egy gyerek, hogy makk egészségesen megy el hazulról, aztán este már tüsszög a kádban. A jelenséggel általában együtt jár a hétvége, vagy egyéb ügyeleti időszak…

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. november 25. szabo.daniel

Nem a naptárt nézem, hanem a reggeli fagyokat és a Nap hiányát: tél van. Ilyenkor teljesen természetes, főleg, ha közösségbe jár egy gyerek, hogy makk egészségesen megy el hazulról, aztán este már tüsszög a kádban. A jelenséggel általában együtt jár a hétvége, vagy egyéb ügyeleti időszak…


Igen, a gyerekek tudnak időzíteni, garantáltan nyaraláskor és hosszú hétvégén betegszenek le, és amikor pont elfogyott a láz- és fájdalomcsillapító kezdenek lázasodni és fogzani. Kisfiam négy éves, a négyévesek átlagéletével: nappal pörgés az oviban a barátokkal és a bacikkal, ám utóbbik pár hete győztek felette, hőemelkedéssel jött haza, köhögött, orrfolyt és tüsszögött.

Nem vagyok sokat próbált anya, aki már sokat látott, vagy olyan nagyon tapasztalt lenne, de ennél a pontnál (tekintve, hogy fülgyulladás miatt már kihagyott egy hetet az oviból nem sokkal az eset előtt), eldurrant az agyam, és elhatároztam, hogy ebből nem lesz orvos, a kis dögöket házilag csináljuk ki. Elővettem hát minden emlékem, kinyitottam minden szekrényajtót és fiókot, hogy összeállíthassam a következő kúrát.

Folyadék

Amíg szöszöltem, kutattam, kerestem, a gyereket bedugtam (elítélhető módon?) két résznyi Kisvakond elé, teát főztem, és azt a feladatot adtam neki, hogy most azonnal kezdje el inni. Jó gyerek, itta. Közben lefőztem a következőket: nagy adag csipkebogyótea, nagy adag Herbáriás feketebodza-tea (lázcsillapiító, hurutoldó), nagy adag Herbáriás „Hurutoldó teakeverék”. Mivel utóbbit csak felnőtteknek javasolják, én duplájára higítottam, és mindbe kevertem házi mézet. Ha valakit zavar a „csak felnőtteknek” utasítás, vegyen sima édesgyökeret, szintén Herbáriás zacskóban kapható, akármelyik nagyobb boltban, de drogériában egész biztosan, a teáknál. Ezt lehet akármilyen teához keverni, érdekesen édes lesz, és csodákat művel a huruttal.

A sok folyadék arra jó, hogy kihajtsa (szó szerint: kimossa) a baktériumokat a szervezetből. Sajnos ennek tápanyagok is áldozatául esnek, de egy napból nem lehet baj, szóval ha a sót rendesen pótoljuk, és 24 óra után visszatérünk a normális adagokhoz, akkor nem lesz baj. Marci úgy 4 liter gyógyteát és vizet ivott meg 24 óra alatt.

Méz

Toplistás a „nagyanyáink ajánlatai”-sorozatból, és érdemmel. Nekem volt itthon propolisszal dúsított méz, az még engem is kirángat két nap alatt bármilyen torokbajból, ebből adtam minden étkezés után egy púpos kiskanállal Marcinak.

Fokhagyma

A másik toplistás. Vannak szadista módszerek a méz és a zúzott fokhagyma egyben lenyelésére, gyerekkoromban átestem rajta, az, hogy emlékszem rá, épp elég bizonyíték arra, hogy megrázó dolog. Aki nem akarja feltétlenül kínozni a gyerekét, az tegye azt, amit én: kacsazsíros-sós-erősen fokhagymás pirítóst készítettem, ezt kockákra vágtam, és beszedtem minden egyéb nasst a házból, ebből meg kiraktam egy tállal, ez tehát gyógyszer-nass. Ebédre krémleves volt és tészta. Minket a krémleves érdekel, mert ebbe főztem még bele extra fokhagymát. Minden krémleves elbírja, nyugodtan alkalmazzuk másokhoz is.

Alvás, pihenés

A szerencsésebbek gyerekei alszanak nap közben. Az alvás nagyon jót tesz a szervezetnek, mert ha nem kell másra figyelnie, jobban tud gyógyulni. Ezért érdemes megpróbálkozni egy délutáni altatással, de legalábbis pihenős foglalkozással. Mi színeztünk és olvastunk, a szabály az volt, hogy nem hagyhatjuk el az ágyat. Úgy két órán át. „Alvás” előtt jöhet az extra adag méz!

Fürdősó és egyéb extrák

Van a drága fürdősó, amit direkt meghűlésre találtak ki, többféle is. Van kifelyezetten gyerek verzió is, az nem olyan erős, de nincs más különbség az összetevők tekintetében. Az a lényegük, hogy csomó aromás illóolaj van bennük, de a fő alkotóelem mindig az eukaliptusz. Nekünk sima (a keverékek árának töredékét kitevő) eukaliptuszos fürdősónk van (drogériák, alsó polc). Ehhez lefőztem egy NAGYON tömény kamillás oldatot, olyan töményet, hogy szó szerint barna lett tőle a fürdővíz. Plusz bele a fürdősó, és kész a fölül-alul gyulladásmentesítő fürdővíz. Mert ha már a torka piros, akkor menjünk biztosra a felfázás terén is.

Az éjszaka

Kapni a gyógyszertárakban mellkasi bedörzsölőt, ami jó, ha a gyereknek tele az orra és nehezen kap fekve levegőt, ezen kívül a felszívódó gyógynövények is segítenek. Fontos azonban, hogy biztosítsuk a megfelelő páratartalmat, hogy ne száradjon ki a nyálkahártyája. Ehhez kevés lesz a radiátorra tett tál víz (bavallom, nálunk nincs is radiátor), így én a frissen mosott ruhákat ezúttal a gyerekszobában teregettem ki. Két törölközőt közel tettem Marci fejéhez, és cseppentettem rá borsmentaolajat. Eukaliptusz, vagy bármilyen légúttisztító holmi jól jöhet.

Ezek nem olyan dolgok, amik kivitelezhetelenek, különlegesek, vagy drágák. A titok abban rejlik, hogy a kezelést nem szabad szüneteltetni. Be kell osztani a gyógyteákat és a mézeket-fokhagymákat, és folyamatosan, rendszeresen kell adagolni, mindig azonnal ki kell fújni a gyerek orrát, és a lehető legtöbbet kell pihentetni a testét.