Így lesz szép a fogsorod

Gyakori tévhit, hogy a fogszuvasodás öröklődik. Valóban léteznek jó és rossz fogú családok, de ez inkább az azonos táplálkozási és fogápolási szokásokkal magyarázható.

A cikk több mint 3 éves. Tartalma elavult információt tartalmazhat.
2012. augusztus 20. szabo.daniel

Gyakori tévhit, hogy a fogszuvasodás öröklődik. Valóban léteznek jó és rossz fogú családok, de ez inkább az azonos táplálkozási és fogápolási szokásokkal magyarázható.


A fogak alakja, elhelyezkedése, szerkezete öröklődhet, ami befolyásolja ugyan a romlási hajlamot, viszont ezek a hátrányok megfelelő gondozással ellensúlyozhatók. Az alapos szájápolás mellett rendkívül fontos a helyes táplálkozás, a fluoridok alkalmazása, a félévenkénti fogorvosi ellenőrzés, valamint a megfelelő vitaminbevitel.

A jó fogkefe csak az egyik tényező, meg is kell tanítani a gyereket fogat mosni. A jó fogmosás addig tart, amíg el nem távolítottuk a lepedéket. Ehhez legalább két-három perc szükséges. Fontos a fluorid is, hiszen ez beépül a fogba, és így ellenállóbb zománc alakul ki, ezenkívül a fogfejlődés során ellenállóbb fogak növekednek, ám fontos hatása az is, hogy gátolja egyes cukorbontó enzimek működését. Rendszeres fluoridbevitellel, illetve helyileg alkalmazott készítmények használatával húsz-huszonöt százalékkal csökkenthető a fogszuvasodás valószínűsége. A fluorid tehát nem csodaszer, de segítségével valóban komoly eredményeket lehet elérni. Igazi sikert azonban csak akkor várhatsz, ha a megelőzés másik három ismert módszerét, a szájápolást, a helyes táplálkozást, a rendszeres kontrollt együttesen és rendszeresen alkalmazzátok!

Ádáz ellenség: a nass
A fogak szempontjából nem is az édesség mennyisége és milyensége a fontos, hanem a gyakorisága, ezért is károsodik leginkább az örökös nassolással. Érdekes megfigyelés, hogy a csokoládé, illetve a csokival bevont édességek fogszuvasodást okozó hatása kisebb. Ennek oka valószínűleg a kakaó zsírtartalmának tulajdonítható, ugyanis a zsírok védő hatást fejtenek ki. Tanítsd meg a gyereknek, hogy édességet csak főétkezések alkalmával kaphat, és utána feltétlenül mosson fogat! Ne feledd, a nassolás nemcsak ételt jelent, hanem cukros tea, üdítők fogyasztását is!