- Családháló - https://csaladhalo.hu -

Így tanítsuk a gyermekeket az egészséges étkezésre

Egy amerikai óvodában érdekes módszert találtak ki, amiben keveredik a zöldség, a gyümölcs és a játék. A memphisi Perea oviba jellemzően szegény családok gyerekei járnak, ahol a szülőknek nem arról kell dönteniük, hogy biozöldséget vesznek-e, hanem arról, hogy azt a pénzt inkább ne jó sok tésztára költsék-e el, amiből legalább jól tud lakni a család – írta a Család.hu az Atlantic Monthly-ra hivatkozva.

Az ide járó gyermekek jó része tehát aligha jutna friss gyümölcshöz és zöldséghez az óvodán kívül. Az intézményt egy helyi egészségügyi szervezet támogatja, így az egészséges étkezésre külön hangsúlyt fektetnek, már csak azért is, mert kimutatható összefüggés van a minőségi táplálkozás és az agy fejlődése között.  A pedagógusok azt találták ki, hogy nem csak egyszerűen feltálalják a gyermekeknek a (sokszor számukra ismeretlen, vagy szokatlan) zöldségeket, gyümölcsöket, de ezt játékos formában teszik.

Mindemellett kielégíthetik a kíváncsiságukat is, hiszen minden esetben megfoghatják a nyers változatot, játszhatnak, ismerkedhetnek vele. A tök esetében például belenyúlhatnak, akár meg is kóstolhatják a nyers részét is, ha arra támad kedvük. A lényeg, hogy a gyermekek lássák a folyamatot magát is, a zöldség-gyümölcs fejlődésének egyes fázisait, aztán azt, ahogyan étel lesz belőle, tehát egy közvetlen kapcsolatot alakítsanak ki vele, ne adj Isten az is kiderüljön számukra, hogy ezek a zöldségek, gyümölcsök nem befőttesüvegben teremnek.

Hasonló kezdeményezések vannak Magyarországon is.

A cikk ITT [1] folytatódik.

Hozzászólások

hozzászólás