- Családháló - https://csaladhalo.hu -

Így zajlik a szülésindítás

A szülések messze több mint fele mindenféle beavatkozás nélkül a természet rendje szerint, megfelelő ellenőrzés figyelme mellett spontán lezajlik. Vannak azonban olyan esetek, amikor be kell avatkozni, mivel anyai vagy magzati egészségkárosodás – nagy valószínűséggel előforduló – lehetőségével kell számolni a beavatkozás elmaradása esetén.
Pontos magyar adatok nem állnak rendelkezésre, de a WHO adatai szerint a szülések 25 százalékában fordul elő szülésindukció.

A szülésindításról

A szülés beindítása kizárólag orvosi javallat alapján végzett tevékenység, amelynek elmaradása esetén magzati és/vagy anyai egészségkárosodás lehetőségével kell számolni.

Méhszájérlelés

Amennyiben a méhnyak még nem kezdett el meglágyulni, vagy kitágulni (éretlen), nem áll készen a szülésre. Kedvezőtlen méhszájlelet esetén a szülésindukció előtt méhszájérlelés javasolt, melyhez számos módszer áll rendelkezésre. A prosztaglandin hormont tartalmazó gélt vagy tablettát, amely a méhszáj állományát fellazítja és fájásokat hoz létre, a hátsó hüvelyboltozatba vagy a méhszájba helyezik. Hatásukra 24 órán belül várható a szülés megindulása.
A méhszáj tágítása mechanikus módszerrel is történhet. Ekkor katétert vezetnek be a belső méhszáj fölé, és 30-60 ml folyadékkal feltöltve tágítják a méhszájat.
A cikk itt folytatódik [1].

Hozzászólások

hozzászólás